Un 50% de les persones grans acullen les visites de l’A-porta en el nou desplegament a Santa Coloma

Foto de grup en la presentació de l’A-porta avui a Santa Coloma de Gramenet, amb l’alcaldessa, Núria Parlon; el president de la CONFAVC, Jordi Giró; el vice president de la FAV Gram, Alberto Cruzado i les Picaportes.
El segon porta a porta del municipi detecta casos de solitud no volguda i aïllament entre la gent gran
Santa Coloma de Gramenet, 14 de juliol de 2021.- Prop d’un 50% de les llars visitades, dels barris de Can Mariner i el Centre de Santa Coloma de Gramenet on hi viuen persones grans, han obert la porta de casa seva per ser informades i entrevistades per les Picaportes del projecte A-porta. Les Picaportes són veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen gratuïtament el seu veïnat, visitant totes i cadascuna de les llars per detectar possibles casos de solitud no volguda i d’aïllament entre la gent gran.
De les 700 visites previstes en sis mesos, des del maig ja s’ha picat a 232 llars, amb un percentatge del 47% d’entrevistes realitzades, cosa que mostra com l’acollida està essent molt positiva entre el veïnat, majoritàriament persones grans majors de 70 anys i que viuen soles.
Aquests són alguns dels resultats del porta a porta que s’està desplegant a Santa Coloma de Gramenet, i que s’han avançat avui a la presentació de la segona fase del projecte A-porta. L’acte ha anat a càrrec de l’alcaldessa Núria Parlon; el president de la CONFAVC, Jordi Giró i el vicepresident 2on de la FAV Gramenet (FAVGram), Alberto Cruzado.
La intervenció porta a porta als barris de Can Mariner i el Centre té per objectiu millorar les condicions de vida de la gent gran mitjançant la detecció de situacions d’aïllament i/o de solitud no volguda, activant un servei d’acompanyament, d’escolta activa i d’atenció emocional.
Dona d’entre 81 i 90 anys, sola i més aïllada arran de la pandèmia
El perfil majoritari de les persones grans (un 81% de les entrevistades) que s’hi estan trobant les Picaportes amb el porta a porta és el de una dona gran, d’entre 81 i 90 anys, que viu una situació de soledat no volguda i d’aïllament més pronunciat arran de la pandèmia. Pel que fa els homes entrevistats, el percentatge és d’un 19%. Per edats, un 48% són persones d’entre 81 i 90 anys; un 37% tenen entre 70 i 80 anys i un 15% tenen més de 91 anys.
A més, a les 232 llars visitades s’han trobat 18 casos pendents de supervisió (un 7’7%); 4 persones s’han derivat a l’Ajuntament per l’atenció al programa “Sempre Acompanyats” i 14 casos estan pendents de supervisió i la posterior derivació. Només un 12% de les entrevistes han estat rebutjades i un 14% han estat posposades per a fer una visita posterior.
Algunes de les causes d’aquest aïllament trobades al projecte A-porta són degudes a la pandèmia, ja que les persones grans soles detectades han vist anul·lades o restringides les activitats socials que duien a terme abans de la COVID19. Precisament, l’aïllament de les persones dels barris d’intervenció ha propiciat una important acollida de les veïnes Picaportes entre el col·lectiu de persones grans.
Tot i que és aviat per a concloure dades definitives i les causes de l’aïllament entre aquest col·lectiu són variades, es poden bestreure els següents perfils que sol·liciten l’accés a serveis d’acompanyament: persones amb mobilitat reduïda que demanen servei d’acompanyament a les seves llars; persones que viuen un dol i necessiten suport emocional i acompanyament; persones que mantenien una vida social activa i la pandèmia les ha desvinculat de les activitats socials; familiars de persones grans que sol·liciten l’acompanyament als seus familiars d’edat avançada com a reforç a acompanyament que ja els estan fent ells; possibles solucions a l’aïllament derivat de les barreres arquitectòniques que es troben (habitatges sense ascensor, manca de proximitat a recursos comunitaris, …); persones que, tot i no sentir-se soles, agrairien el servei de trucades telefòniques d’acompanyament i altres casos relacionats amb serveis socials de Santa Coloma.
Durant la presentació, el president de la CONFAVC Jordi Giró ha puntualitzat: “És molt important per nosaltres (la CONFAVC i iesMed) poder continuar a Santa Coloma amb aquesta nova missió que té a veure amb la gent gran. El repte que tenim està moltes vegades invisibilitzat però és més important, sobretot pel fet que són els mateixos veïns i veïnes qui el porten a terme”. “Les persones grans que atenem requereixen acompanyament i un retorn a la comunitat, escolta activa, poder passar el dol que hem passat amb la pandèmia i trobar-se novament amb el seu barri i la seva comunitat”, ha ressaltat Giró. Per això, “la tasca dels veïns i veïnes Picaportes és doblement important: és molt agraït però també és més sacrificat perquè requereix d’una part sentimental molt important per part de les Picaportes, però també permet la connexió d’aquestes persones amb els recursos i les entitats del barri”, ha conclòs el president de la CONFAVC.
L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha subratllat com el fet de “tornar a replicar el mètode de l’A-porta per atendre un col·lectiu (les persones grans que estan soles) que necessita d’aquesta aproximació i d’aquesta cura va molt més enllà de les xarxes socials actuals.” Per Parlon, “estem abordant una de les realitats que socialment ens colpeix molt en silenci, que és el que té a veure amb la soledat no volguda de les persones.” A més, ha destacat: “A priori pot no semblar un problema social però sí que va calant sobre la vida i la qualitat de vida de les persones. I el treball comunitari és molt necessari per afrontar les barreres de l’aïllament.”
Alberto Cruzado, vicepresident 2on de la FAV Gramenet, ha agraït la tornada del projecte A-porta al barri de Can Mariner (i el Centre) de Santa Coloma. “La soledat ens fa vulnerables, i la vellesa és una etapa de la vida que facilita el sentiment de soledat i on és necessari promoure el màxim d’autonomia possible”, ha sentenciat. I també ha destacat: “La COVID ha empitjorat la soledat i l’aïllament de la gent gran, a Can Mariner més d’un 26% de les llars són unifamiliars, majoritàriament ocupades per persones de més de 65 anys i hi ha un elevat nombre de dones.”
A l’acte també hi han assistit algunes de les 8 Picaportes de Santa Coloma que han pogut trobar casos de persones grans que viuen soles i que podrien estar vivint en una situació de vulnerabilitat, soledat o d’aïllament. Un cop detectats aquests veïns i veïnes i, per tal d’augmentar la seva qualitat de vida i l’autonomia, les Picaportes els estan assessorant sobre els recursos de què disposen a la seva barriada i els ofereixen solucions a les situacions d’aïllament i solitud no volguda, ja sigui derivant-los al programa “Sempre Acompanyats” liderat per la Creu Roja, als serveis socials de l’Ajuntament o bé els fan acompanyament personalitzat.
El projecte d’apoderament veïnal A-porta és un programa social de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL que a Santa Coloma compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Departament de Drets Socials de la Generalitat.
A més, és possible gràcies a l’estreta col·laboració amb la FAV de Santa Coloma, l’AV de Can Mariner, les entitats del barri i el programa “Sempre Acompanyats”, de la Fundació “la Caixa”. Es tracta d’un programa liderat per la Creu Roja i altres entitats, des del qual es va constituir ara fa uns mesos el Grup d’Acció Social (GAS), format per un total de 15 agents entre administració i entitats locals.