Torna l’A-porta de Can Mariner, on l’apoderament veïnal per reduir la vulnerabilitat energètica es fa via telefònica

27 nov. 2020Picaportes

Peu de foto

Torna l’A-porta de Can Mariner, on l’apoderament veïnal per reduir la vulnerabilitat energètica es fa via telefònica

La campanya de difusió es fa amb cartelleria, bustiada, difusió via xarxes socials i una APP per contactar amb les Picaportes

El projecte d’acompanyament veïnal A-porta de la CONFAVC s’està desplegant a 1.000 habitatges del barri de Can Mariner de Santa Coloma de Gramenet per lluitar contra la pobresa energètica i per apoderar el veïnat que pateix vulnerabilitat energètica, en la gestió i reducció de les seves pròpies factures de subministraments bàsics. Des de fa uns dies, en què s’ha reiniciat el projecte després de l’aturada per la COVID, 6 Picaportes –veïns i veïnes del mateix barri- assessoren i aconsellen el seu veïnat sobre com reduir la pobresa energètica.

Els informen sobre:

  • com realitzar un consum d’energia responsable,
  • com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost
  • com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics,
  • entre d’altres consells.

Nou funcionament (temporal) d’A-porta per la COVID19

Degut a l’emergència sanitària del moment actual, la tasca presencial del projecte A-porta queda suspesa temporalment i es substitueix per entrevistes via telefònica per assessorar el veïnat del barri. Aquesta intervenció via telefònica i per videoconferència és excepcional per la situació que estem vivint i, a mida que la situació ho permeti, A-porta tornarà a fer la intervenció de manera presencial porta a porta, com ja es va fer el febrer passat.

Aquelles persones interessades a rebre l’assessorament dels i les Picaportes, poden contactar al telèfon 633 36 43 70. També poden enviar un whassap i se’ls trucarà dins dels horaris establerts. Els horaris de recepció de trucades són: de 10 a 13h i de 15 a 17h.

A més, la divulgació del projecte i del telèfon de contacte per al veïnat per a rebre informació es fa mitjançant una campanya informativa a través de cartelleria i bustiada, que es difon als portals, botigues i entitats del barri i a les xarxes socials.

A la campanya, hi ha el número de telèfon (633 36 43 70), a on poden trucar els veïns i veïnes que vulguin rebre assessorament. En aquest número, un o una de les Picaportes (veïns i veïnes conegudes del barri que fan l’assessorament) els atenen per tal d’apoderar-los contra la problemàtica de la pobresa energètica.

Igualment, existeix una aplicació a través de la qual els veïns i veïnes del barri poden demanar cita als i les Picaportes, rebre assessorament i enviar missatges als i les Picaportes del barri. L’enllaç per a accedir a la APP i descarregar-se-la és https://app.confavc.cat/index_mobile.php. A l’APP Store hi serà en uns dies amb el nom: Appveinal.

Recordem que als barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona de Barcelona, la missió per a reduir-hi la pobresa energètica que es va fer durant 3 anys, va aconseguir, de mitjana, una reducció de 42 euros per família al mes a les factures de subministraments bàsics. Això va fer un total d’estalvi de 500.000 euros anuals als tres barris de la Zona Nord gràcies a la intervenció del projecte A-porta.

El desplegament a Santa Coloma es duu a terme gràcies a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’empresa Aigües de Barcelona (AGBAR) i l’Obra Social “la Caixa”, que financen el projecte. La gestió la va encarregar l’Ajuntament gramenenc a la CONFAVC i a la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha assessorat entorn la viabilitat del projecte a Catalunya des que va començar el 2016 al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona.