Més d’una quarantena  de persones  van participar activament a la “2ona Trobada Veïnal” que l’equip d’A-porta i del Centre Cívic de Can Folguera van organitzar pel passat dimecres 20 de setembre a la tarda al barri de Can Folguera de Santa Perpètua de Mogoda amb l’objectiu de promoure la implicació veïnal en la millora i vida comunitària:S’han conformat les quatre comissions veïnals, d’ajuda mútua, espai públic, festes populars i convivència ciutadana. Hi ha hagut molt bona resposta perquè la gent ha vingut no amb la queixa sinó amb ganes de fer propostes”. Amb aquestes paraules s’expressava la coordinadora del projecte A-porta, Mariona Bernal, sobre aquesta trobada veïnal que ha sumat més gent de la primera trobada del passat desembre: “ara el repte és posar en marxa aquestes comissions que es reuniran al Centre Cívic o a la seu de l’AV.

Una alerta:  un terç del veïnat entrevistat, amb pobresa energètica

El dia anterior va celebrar-se en el mateix Centre Cívic de Can Folguera el Comitè de Seguiment de la 2ona fase del desplegament del projecte que a Santa Perpètua de Mogoda té tres missions: la detecció de la pobresa energètica, de la solitud no volguda i de l’enfortiment del barri, un objectiu transversal.

En aquest marc la coordinadora del projecte va alarmar del fet que “un terç de les llars entrevistades d’aquesta segona fase pateixen situacions de vulnerabilitat energètica: “Això és molt greu:  significa que 1 de cada 2 llars no poden escalfar i mantenir la temperatura en bon estat sigui l’hivern com l’estiu”,  va destacar Bernal.  La coordinadora dels resultats del porta a porta també va destacar el fet que 55 persones – d’un total de 150 llars entrevistades- són susceptibles a rebre acompanyament per les Picaportes per patir situacions de solitud no desitjada.

Cal recordar que durant la primera fase, entre els mesos de gener i abril, A-Porta havia intervingut en un total de 490 habitatges de la zona antiga de Can Folguera. Entre maig i primers de setembre les Picaportes s’han apropat a 408 habitatges i han aconseguit entrevistar-se amb 158 persones. Actualment està format per un equip de vuit persones que continuaran trucant als habitatges perquè l’objectiu és arribar amb les esmentades tres missions a tot el barri fins al 31 de desembre.

 “Del desplegament d’Aporta a Comillas – popularment com es coneix Can Folguera-  jo sobretot destacaria l’impacte comunitari, en el sentit que és tangible que el projecte està promovent l’organització  veïnal així com la visibilitat i la importància de l’associació veïnal”, i afegeix: “ moltes persones abans d’A-porta ni coneixien l’AV ni veien la possibilitat de col·laborar-hi”.

En el Comitè de Seguiment, a més de l’equip d’A-porta, i les Picaportes, hi van participar el president de la CONFAVC, Jordi Giró;  persones de la junta de l’AV de Can Folguera, representants d’entitats del barri, i l’equip tècnic i polític de l’administració local, entre aquest l’alcaldessa del municipi, Isabel Garcia. La batllessa  va dir que A-porta  era “un dels projectes del qual ens sentim més orgullosos des de l’Ajuntament”.  També hi havia persones representants del partenariat del projecte, és a dir, del departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya – en Toni López) i de l’empresa CASSA d’Aigües de Sabadell.

Aquest projecte de la CONFAVC ja té un llarg recorregut a Catalunya: s’ha desplegat des del 2016 a 23 barris de Catalunya de 12 municipis, i actualment s’està portant a terme a barris de Terrassa,  Sant Feliu de Llobregat, Gavà, La Mina, Terrassa i Sabadell.

A-PORTA

Rambla de Santa Mònica, 10, 3er
08002 Barcelona
932 688 980
serbarri@confavc.cat