A-porta ja s’ha començat a desplegar-se aquest mes de juliol als barris sud de la ciutat de Sabadell: Espronceda i Campoamor. Concretament en aquests tindrà dues missions: detectar i acompanyar al veïnat afectat per la soledat no volguda i la pobresa energètica, i donar-li recursos i vehicular-lo a serveis especialitzats si cal, amb un acompanyament personalitat. Aquestes missions les portaran a terme un equip de vuit Picaportes – veïnes carismàtiques dels barris- que ara mateix estan essent formades i que han d‘arribar a acompanyar una suma de 500 llars entre agost i desembre del 2023. Així ho va detallar el coordinador del projecte a Sabadell, Isidor Fernàndez, en la roda de premsa que es va celebrar el divendres 21 de juliol davant de l’AV d’Espronceda. Cal recirdar que a aquest municipi  A-porta es  desplega colze a colze de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell; les entitats veïnals d’ambdós barris, i l’Ajuntament local.

Precisament va ser el president de la FAVSabadell, Manuel Navas, qui va intervenir en primer lloc, afegint que a més de les dues missions, el projecte també servirà per a fer una radiografia actual dels dos barris per a poder el·laborar posteriorment un Pla Integral des de l’administració local. L’activista veïnal va recordar el pòsit tant positiu que ha deixat a Puiggener A-porta, que es va desplegar des del 2020 al 2023 al barri, donant fruit, entre d’altres, a l’Oficina d’Atenció Veïnal que s’acaba d’obrir.

A-porta: exemple de l’acció comunitària en xarxa, segons l’Ajuntament

Després de Navas va intervenir el president de la CONFAVC, Jordi Giró, qui va recordar que aquest projecte ja s’ha desplegat a 22 barris de Catalunya amb molts bons fruits. Giró va voler emfasitzar el paper clau que juguen les Picaportes: veïnes dels barris que fan el porta a porta i l’acompanyament del veïnat que requereixi als recursos de les administracions públiques davant de situacions vulnerables de soledat no volguda o pobresa energètica.

Després de les intervencions d’Andrés Avellaneda i Montse Muniente, presidents de l’AV d’Espronceda i Campoamor respectivament i que es van congratular que A-porta  arrenqués als seus barris també amb aquesta finalitat de poder fer un diagnòstic de les realitats de les llars, va intervenir el Segon Tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Sabadell, Eloi Cortès. El regidor ha titllat d’exemple A-porta : “resumeix molt bé com des de l’Ajuntament volem que sigui l’acció comunitària. Una acció basada en que les intervencions no només les fa l’administració sinó que es fa en xarxa amb més impacte social i valor afegit”. Cortès, com els líders veïnals, també ha destacat queel projecte servirà per a recollir dades claus de les llars i el veïnat dels barris per a poder desenvolupar polítiques públiques estratègiques i transversals.

Cal recordar que A-porta  s’ha desplegat a 22 barris de 13 municipis de tot Catalunya des del 2016, i  ha visitat prop de 16.600 llars de Catalunya.  El projecte  va néixer el 16 de novembre de 2016 al barri barceloní de Ciutat Meridiana i ha arribat a municipis com Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sant Adrià de Besòs, Viladecans i Gavà, entre d’altres, beneficiant al voltant de 23.500 persones.      

A-PORTA

Rambla de Santa Mònica, 10, 3er
08002 Barcelona
932 688 980
serbarri@confavc.cat