L’Ajuntament de Terrassa i la CONFAVC abordaran la pobresa energètica a Ca n’Anglada amb el projecte A-porta

Foto de grup de la presentació del conveni entre la CONFAVC i l’Ajuntament de Terrassa.
Terrassa, 4 de febrer de 2022.- El projecte social A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL es desplegarà durant vuit mesos a 500 habitatges del barri de Ca n’Anglada de Terrassa. L’Ajuntament de Terrassa i la CONFAVC han signat un conveni de col·laboració per a fer realitat l’aterratge del programa al barri.
El porta a porta a Ca n’Anglada tindrà l’objectiu de realitzar una diagnosi que faciliti dades actualitzades per abordar i combatre la pobresa energètica al barri. En concret, vuit veïns i veïnes (els anomenats Picaportes) visitaran 500 dels habitatges per donar consells i recursos per conscienciar la ciutadania sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum. El projecte també posa a disposició dels veïns i veïnes una aplicació mòbil (APPVEINAL) a través de la qual el veïnat podrà conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes.
La coordinació entre A-porta, les persones tècniques i l’Ajuntament, les claus per a l’èxit del porta a porta
Durant la presentació del conveni ahir dijous, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va “posar en valor que aquest projecte el proposa el territori i el treballarem amb el territori. La lluita contra les desigualtats son lluites compartides i, en aquest sentit, tant l’Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, com la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa i la resta d’entitats del territori, son peces fonamentals per dur a terme, de manera profitosa, aquest projecte.”
Des de la CONFAVC, el seu president Jordi Giró va destacar: “El desplegament és el desè que es fa a un municipi de Catalunya i Ca n’Anglada és el setzè barri que acull el projecte.” I va subratllar: “L’important d’A-porta és que és un projecte amb ànima i l’ànima són les Picaportes. Ho és quan veus que pots contactar directament amb la teva veïna o el teu veí, hi pots parlar tranquil·lament, sense cap tipus de pressió, pots conèixer-te, pots ajudar-te l’un a l’altre amb els propis recursos de l’ajuntament.” A més, quant al desplegament a Terrassa, Giró va agrair i posar en valor “la confiança dipositada per l’ajuntament en aquest projecte i com d’essencial és el treball conjunt i coordinat entre el programa, els serveis tècnics de l’Ajuntament, el consistori i les Picaportes, que ens ajudaran a millorar la qualitat de vida del veïnat i a connectar-lo amb els recursos del barri i de la ciutat.”
A l’acte també hi van participar la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, Loida Panades i el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa, Josep Antoni Sánchez.
El desplegament, el porta a porta
A-porta és un programa social d’apoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics (anomenats Picaportes), que viuen a barris amb importants necessitats socials, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, malbaratament alimentari, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.). Es tracta d’un projecte transversal degut a l’heterogeneïtat de població susceptible a informar i orientar.
Abans de les visites, les veïnes i veïns Picaportes faran una penjada de cartells pel barri amb la seva imatge, amb informació del desplegament i de la missió. Durant el porta a porta aniran acreditades amb una targeta identificativa. La cartelleria se situarà a entitats i comerços de Can n’Anglada i a les comunitats de veïns i veïnes dels 500 habitatges de l’àrea d’intervenció. A més, informaran sobre recursos del barri i municipals, faran xarxa i comunitat, i detectaran problemàtiques, situacions de vulnerabilitat –per tal de donar-los solució- i coneixeran les necessitats del veïnat.
El porta a porta a Terrassa es duu a terme gràcies a l‘Ajuntament de Terrassa, que financia el programa. I també és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa i a les entitats locals.
Altres ciutats a on s’ha dut a terme són: Viladecans, Sant Feliu de Llobregat, Gavà, Sabadell, Mataró, Santa Coloma de G., Barcelona, Tarragona i Reus. En els darrers barris d’intervenció, A-porta ha superat la mitjana del 70% d’obertura de portes per part dels veïns i veïnes, i ha sobrepassat el 55% d’entrevistes. En total, des del seu primer desplegament el 2016 a Ciutat Meridiana (BCN), l’A-porta ha visitat més de 12.215 llars, ha fet més de 6.300 entrevistes a tot Catalunya i a beneficiat, amb el seu assessorament, a més de 18.500 persones (comptant una mitjana de tres membres per unitat familiar).