L’Ajuntament de Barcelona i Voisin Malin es mostren satisfets pels resultats de la prova pilot d’A-porta a Ciutat Meridiana

26 abr. 2017Acte

A-porta, Voisin Malin, entitats de Ciutat Meridiana i tècnics ajuntament. 

26 abril 2017.- Amb paraules encoratjament «als Picaportes– veïns i veïnes que fan el porta a porta assessorant contra la pobresa energètica» la consellera del Districte de Nou Barris, Carolina Recio, ha volgut concloure la reunió que avui s’ha portat a terme amb l’equip del projecte veïnal A-porta. Recio ha destacat l’efecte d’empoderament del veïnat que ha obert el projecte, inspirat en l’experiència francesa de Voisin Malin.«Si està reforçant el teixit del barri perquè hi hagi una ciutadania activa és ja un gran objectiu acomplert», ha destacat.

Amb mots de satisfacció també s’ha expressat l’equip de Voisin Malin; tant la seva fundadora, Anne Charpy, com un dels coordinadors, Denis Griphonne, que s’han desplaçat des de França per a valorar el desplegament d’aquesta prova pilot a Catalunya.

I és que després de cinc mesos i mig, l’equip de 9 veïns i veïnes del barri format sobre eficiència energètica, els i les Picaportes, han visitat les 670 llars que tenien d’objectiu, arribant a entrevistar i fer un seguiment personalitzar del 34% d’aquestes llars. Els acompanyaments personalitzats han llançat dades rellevants: un 43% d’aquestes famílies tenien problemes energètics o de consum d’aigua, molts relacionats amb el fet que, sense saber-ho ni necessitar-ho, havien comprat serveis extres que els encarien la factura entre 25 a 40 euros mensuals com a mitjana. Una franja del 16% d’aquests, tenien un grau de vulnerabilitat alt, i per tant els Picaportes els vehiculaven a Serveis Socials i en feien el seguiment.

En aquesta trobada també hi havia una delegació la Junta de l’AV de Ciutat Meridiana – Filiberto Bravo i Zaida Palet-, i de la cooperativa iesMed, Jordi Panal; entitat que va presentar l’experiència francesa a la Junta de la CONFAVC i la va assessorar per la seva adaptació a Catalunya.

El desplegament de la prova pilot a Ciutat Meridiana ha comptat amb el suport de l‘Ajuntament de Barcelona i de la companyia d’Agbar, i després dels resultats positius es desplegarà a altres barris de Catalunya, començant pel barri tarragoní de Campclar.