L’A-porta de Can Mariner de Santa Coloma es presenta a les entitats del barri

11 febr. 2020Acte

Jordi Giró, president de la CONFAVC; Bàrbara Ferrer, tinenta d’alcaldessa Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Núria Latorre, directora de Clients d’Aigües de Barcelona. 

Santa Coloma de Gramenet, 8 de febrer de 2020.- El passat 6 de febrer el projecte d’empoderament veïnal A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), juntament amb l’ajuntament de Santa Coloma i la Fundació Agbar, van presentar la iniciativa al centre cívic del barri de Can Mariner, de Santa Coloma. L’”Acompanyant porta a porta es desplegarà durant aquest 2020 a 1.000 habitatges del barri de Can Mariner de Santa Coloma de Gramenet per lluitar contra la pobresa energètica.

La presentació va anar a càrrec del president de la CONFAVC, Jordi Giró; la tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Santa Coloma, Bàrbara Ferrer i Núria Latorre, directora de Clients d’Aigües de Barcelona, un dels partners del projecte juntament amb l’Obra Social “la Caixa”.

A la presentació hi van assistir Tomàs Fernàndez, president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Santa Coloma de Gramenet; l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Mariner; el Grup de Dones de Can Mariner i altres entitats. A part, al públic hi eren les 8 Picaportes del projecte A-porta, veïnes del barri de Can Mariner que des del passat 23 de febrer estan fent el porta a porta a 1.000 llars, per tal de donar consells i recursos per a reduir-hi la vulnerabilitat energètica. La primera picada de porta al barri, per part de la Picaporta Núria, es va fer ara fa uns dies al número 28 del carrer Milà i Fontanals.

Les Picaportes també assessoren sobre com rebaixar les factures de subministraments bàsics i com adequar les llars al fred o a la calor amb arranjaments de baix cost. A altres barris a on s’ha desplegat A-porta, com Ciutat Meridiana, s’ha aconseguit rebaixar una mitjana de 40 euros mensuals les factures de subministraments bàsics a les llars que han rebut assessorament. Si és necessari, les Picaportes de Can Mariner també faran acompanyament a serveis socials a aquelles llars més necessitades i fins i tot podran derivar casos a l’oficina d’assessorament energètic.

La tinenta d’alcaldessa, Bàrbara Ferrer, va expressar la satisfacció de l’Ajuntament de Santa Coloma per la posada en marxa d’aquest projecte al seu municipi, i va afegir: “És un projecte social que té una part molt interessant. A part de la detenció de la pobresa energètica també pot posar sobre la taula altres situacions que poden viure els diferents col·lectius: soledat de persones grans, de dones en general que viuen soles, persones amb mobilitat reduïda que no poden baixar al carrer i diferents situacions que poden ser motiu d’intervenció i que poden sortir a la llum gràcies a la col·laboració de les Picaportes”, va subratllar Ferrer.

Per part de la CONFAVC, el seu president Jordi Giró es va mostrar agraït que el projecte “aterri a Santa Coloma de Gramenet”. Giró va tenir unes paraules per les Picaportes, a qui va donar les gràcies per la seva dedicació: “(A les Picaportes) que ara teniu les primeres dificultats, ja veureu, i us animo perquè segur que ho trobareu… d’aquí uns mesos quan ens veiem haureu tingut moltes sorpreses, i direu: “Escolta, jo ara em sento amb la força i la capacitat i les ganes de poder ajudar a tothom, no importa la seva situació, puc ajudar-la.” “Això és un valor que no ens l’imaginem –va destacar Giró- i més a les ciutats que van creixent. A-porta el que fa és humanitzar i és un tema fonamental.”

A més, el president de la CONFAVC va subratllar la importància del suport de les associacions veïnals perquè l’A-porta tingui èxit i s’obrin el màxim de portes possibles. “Per nosaltres és importantíssim les entitats del territori: la Federació (FAVGram) i també l’AV de Can Mariner i les altres entitats, sobretot les dels veïns perquè són les que ens ajuden a construir la identitat i el país des dels barris. Per això aquest programa té molt de sentit, més enllà de poder ajudar a les persones”, va destacar.