Un 68% del veïnat de Can Puiggener obre la porta als Picaportes del projecte A-porta

11 març 2021General, Picaportes

5 de les Picaportes i la coordinadora del projecte A-porta a Can Puiggener de Sabadell.

Sabadell, 11 de març de 2021.- A la prova pilot del projecte A-porta al barri de Can Puiggener de Sabadell, les 8 Picaportes (veïns i veïnes que visiten el seu veïnat per assessorar-lo) han arribat a 349 dels 400 habitatges assignats. Així, un 68% (270) del total de famílies van obrir la porta i un 55% (221) van fer l’entrevista amb les Picaportes, amb una mitjana de 38 minuts.

Aquestes són algunes de les dades que conclou l’informe final de la intervenció del projecte A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) a 400 habitatges del barri de Can Puiggener de Sabadell, que s’ha dut a terme des del setembre fins a finals de desembre de 2020.

Durant la seva visita, les i els Picaportes de Can Puiggener han orientat i donat suport en temes socials, energètics, habitacionals i de civisme i convivència; com ara la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital; la vulnerabilitat energètica; la salut; l’accés a drets socials; les bonificacions municipals; la gestió de residus i altres.

El 68% d’obertura de portes suposa el segon millor percentatge d’acollida d’un barri del projecte A-porta, només superat per l’aconseguit al barri de Campclar (Tarragona) el 2018, amb un 80% d’obertures. A Can Puiggener, tant sols el 9% de les llars han rebutjat l’entrevista, un percentatge molt baix per tractar-se d’una prova pilot.

Altres conclusions de l’informe mostren com un 13% de les llars de Can Puiggener tenen dificultats per pagar l’habitatge i un 11% en tenen per pagar els subministraments d’aigua o llum. El projecte, en què veïns i veïnes del barri (anomenats Picaportes) visiten porta a porta els habitatges del seu mateix barri, també ha detectat com un 27% de les persones entrevistades han perdut la feina en els darrers 12 mesos i al voltant del 15% del veïnat perceben ajuts, per trobar-se a atur (17%) o bé per adquirir aliments (12%).

Segona fase a 600 habitatges més els propers sis mesos

Avui s’ha fet al mateix barri de Can Puiggener la presentació de la segona fase del projecte A-porta, que ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell; el president de la Federació d’Associacions de veïns de Sabadell, Manuel Navas; i el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró.

La segona fase del projecte al barri sabadellenc, que ja ha començat, s’estendrà els propers 6 mesos a 600 habitatges més del barri, incloent-hi els 51 habitatges que no es van poder fer per la pandèmia. Així, 8 veïns i veïnes del barri faran el porta a porta amb la mateixa missió que a la prova pilot (“Habitar, conviure, viure”).

Quatre de les Picaportes de la 1a fase hi continuen en aquesta segona intervenció i s’han contractat quatre de noves d’entre el veïnat de Can Puiggener. Com a la primera fase, el grup de Picaportes estan contractades i formades per la CONFAVC.

Aquesta fase es desplegarà gràcies a la col·laboració de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), que va sol·licitar una subvenció ara fa unes setmanes per continuar amb el projecte, i l’AV de Can Puiggener, comptant amb el suport de l’Ajuntament. Al darrer ple, l’Ajuntament de Sabadell va aprovar atorgar-li la subvenció de 48.358€ per a aquesta segona intervenció.

En la presentació d’aquest matí, el president de la CONFAVC, Jordi Giró ha subratllat: “Estem molt contents d’iniciar la 2a fase de Can Puiggener. Agraïm al veïnat de Can Puiggener l’acollida del projecte, també a l’Ajuntament per haver apostat fermament per una qüestió de proximitat i de permetre que als barris, els veïns i veïnes siguin capaces d’empoderar-se amb un treball que ha d’arribar a cadascuna de les llars. Perquè arribar al cor de les llars és una cosa impressionant, és molt difícil, per això valorem tant positivament el 68% de percentatge d’obertura de portes al barri. És un èxit pel nostre programa, tenint en compte les mesures de COVID que hem pres. Aquesta xifra també s’ha aconseguit gràcies al treball colze a colze amb la pròpia AV de Can Puiggener i amb la FAV Sabadell. L’objectiu que tenim per endavant és un repte, com cadascuna de les fases que anem fent.” Sobre la feina de les Picaportes, Giró ha subratllat: “La tasca de les Picaportes acaba convertint-se en aquella força del propi teixit que crea xarxa i crea comunitat, una de les essències del projecte A-porta. Perquè volem connectar les persones entre elles i connectar-les amb els serveis, des de la convivència i l’espai dels barris.”

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha destacat: “Les dades demostren que aquest projecte està funcionant per conèixer la situació d’un barri com Can Puiggener, detectant les necessitats socials i, alhora, fomentant el civisme i la convivència.”

Per part del teixit veïnal, el president de la FAV Sabadell, Manuel Navas ha agraït els agents que han fet possible el projecte: “Posem en valor com a FAVS el paper de l’Ajuntament per haver confiat en aquest projecte. L’anterior equip de govern va ser incapaç de creure en ell, tot i que ho vam demanar dos cops. Esperem que el projecte no quedi només a Can Puiggener i que el puguem exportar a altres barris de la ciutat. I també posem en valor el treball de les i els Picaportes i de la gent del barri que obre les portes de casa seva.”

La coordinadora al barri de Can Puiggener, Shaila Villar ha precisat: “Un punt que és fonamental per a la nostra tasca és saber si la intervenció és útil per a la comunitat”. L’informe final destaca com un 98% de les persones entrevistades afirma haver rebut informació valuosa amb la visita de les Picaportes i que aplicarà alguna de les recomanacions i recursos rebuts.”

Nova APP de la CONFAVC i A-porta

Precisament, una de les novetats en el segon desplegament al barri serà la implantació de la nova APP de la CONFAVC, amb una secció específica d’A-porta, on els veïns i veïnes que es descarreguin l’aplicatiu podran apropar-se més a la comunitat, enviar i rebre missatges a  les persones Picaportes, demanar-los visites o rebre informació sobre el barri de Can Puiggener. La APP Veinal es pot descarregar a l’APP Store d’Android i les properes setmanes estarà disponible també a l’Apple Store.

La seguretat i la convivència i el civisme

A part de la intervenció entorn als 3 eixos (“habitar, conviure, viure”), el desplegament a Can Puiggener ha inclòs un apartat de recollida d’informació (enquesta qüestionari), una sèrie d’informacions pràctiques i recomanacions i un apartat final de participació ciutadana. Els dos temes més assenyalats pel veïnat de Can Puiggener a l’apartat de participació tenen a veure amb la seguretat, amb un 70%, i la convivència i el civisme, amb un 46%.

Un 46% de les persones entrevistades assenyalen problemàtiques concretes al barri: el soroll i el descans del veïnat i el fet de no respectar les mesures de seguretat i de prevenció de la COVID-19. També s’han recollit propostes de millora, com ara la construcció i adequació d’un parc per a gossos, millorar el transport públic, augmentant la freqüència de pas dels autobusos urbans i disposar de serveis al barri per no haver de desplaçar-se.

L’apoderament al veïnat de la prova pilot s’ha dut a terme gràcies al suport de l’Ajuntament de Sabadell i la col·laboració de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i de l’AV de Can Puiggener.