Gairebé la meitat de persones majors de 65 anys utilitzen les xarxes socials per combatre la soledat

13 juny 2019Acte

Foto: Pixabay.

  • Un estudi presentat en el marc del Saló de la Gent Gran corrobora que els homes senten més la soledat que les dones 

13 juny 2019.- Un estudi que s’ha presentat a la FiraGran 2019, el 21è Saló de les Persones Grans de Catalunya, conclou com la meitat de persones majors de 65 anys d’edat utilitza les xarxes socials, sobretot Facebook i Whatsapp, com la principal via per combatre la sensació de soledat o d’aïllament. A l’enquesta hi han participat 864 persones majors de 65 anys de Catalunya durant els mesos d’abril a juny de 2019. 

Altres conclusions de l’informe mostren com l’ús d’Internet comença a ser una de les eines essencials que la gent gran té al seu abast per connectar-se amb el seu entorn: el 44% de persones (30% de dones i el 14% d’homes) veu l’ús de de les xarxes socials com el primer instrument per no sentir-se sola. Una altra de les tesis de l’estudi és que les persones que tenen unes bones relacions familiars i d’amistat (un 33%) no tenen gairebé percepció de soledat. 

Gènere i edat: les dones se senten menys soles 

Quant a les edats i el sexe, més d’un 30% de les dones entre 65 i 75 anys pensen que el sentiment de soledat no té a veure amb l’edat. En canvi, les persones més grans de 75 anys sí que ho creuen. 

Els homes que viuen sols senten més la soledat que no pas les dones. Per contra, les persones grans que gaudeixen d’un envelliment actiu, amb unes bones relacions familiars i d’amistat i una bona percepció de salut, tenen menys percepció de soledat, tot i viure soles. 

A més, els homes sols estan més disposats a rebre algun servei de voluntariat per combatre la soledat. En canvi, si tenen parella, la participació social baixa i un 46% dels homes en aquesta situació no volen participar en cap tipus de voluntariat. Respecte les dones, elles participen activament en les activitats del seu entorn i tenen una xarxa relacional més variada. 

Quant a la satisfacció en les relacions, un 72% dels homes i de les dones es mostren molt satisfets en les relacions que tenen a veure en l’àmbit familiar. En canvi, la relació amb els seus veïns mostren una satisfacció més baixa. 

El saló FiraGran 2019, que se celebra del 12 al 15 de juny a les Drassanes Reials de Barcelona, ha programat més de 450 activitats gratuïtes per a arribar als 30.000 visitants i aconseguir ser l’esdeveniment per a persones majors més important d’Europa, ha explicat l’organització. Amb l’objectiu de promoure un envelliment actiu i participatiu, el saló ha organitzat activitats com una gran caminada –dirigida a majors de 60 anys–, una classe magistral de música i moviment, una trobada sardanista i un festival de corals, en el qual participaran 30 formacions.