“És el meu àngel de la guarda, la meva amiga, la meva germana, la meva companya. Ho és tot per a mi”

13 des. 2021Picaportes

Foto 1: La Mari, usuària de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC.

Foto 2: La Mari i la Maria, usuària i cuidadora de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC.

Foto 3: La Mari i la Maria, usuària i cuidadora de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC, amb la coordinadora del barri.

Foto 4: La Mari i la Maria, usuària i cuidadora de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC.

Foto 5: L’Antoni, usuari de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC i la seva cuidadora, la Dilcia. 

Foto 6: L’Antoni, usuari de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC i la seva cuidadora, la Dilcia.

Mari, usuària de la cooperativa Ser Barri de la CONFAVC i la seva cuidadora, la Maria.

Avui ens posem més serioses del que acostumem… Pensem que a vegades és necessari.

Us parlem de la cooperativa Ser Barri (creada ara fa 3 anys), de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya.

La cooperativa Ser Barri treballa a Ciutat Meridiana amb la missió de reduir la soledat i l’aïllament social al barri, acompanyant la gent gran i aquelles persones que ho necessiten. Ho fa des del febrer passat i gràcies a una subvenció de Barcelona Activa i del projecte Lliures.

Els serveis que ofereix Ser Barri SCCL segueix la metodologia del projecte A-porta. O sigui, veïnes i veïns del barri fan el porta a porta i ofereixen serveis als veïns i veïnes que ho necessiten. Per tant, a vegades arriben allà on no arriben els serveis socials (tenim casos que així ho demostren) i creen vincles veïnals. Alguns d’aquests vincles van més enllà de la relació professional (a sota del text ho comprovareu).

Tenim veïns i veïnes a Ciutat Meridiana reben el serveis de la cooperativa Ser Barri. Són perfils amb molta vulnerabilitat social i per a ells l’acompanyament de Ser Barri és gratuït i molt necessari, com ens han subratllat.

Tres veïnes de Ciutat Meridiana treballen a la cooperativa. Són perfils durant molts anys han fet tasques cura de persones grans, a vegades sense contracte o “en negre”. Amb la cooperativa estan donades d’alta a la seguretat social, amb el què això implica per a elles.

Quins perfils d’usuaris i usuàries tenim dels serveis que ofereixen les treballadores de Ser Barri a Ciutat Meridiana?

Perfil 1: Veïna jove, d’uns 37 anys, la Mari.

 • Amb una malaltia greu des de fa 6 anys.
 • Separada i amb una filla de 6 anys (va tenir la seva filla acabada de diagnosticar d’aquesta malaltia, que encara pateix). Li han fet moltes operacions des de llavors.
 • També té fibromiàlgia.
 • Viu a un 5è sense ascensor a Ciutat Meridiana.
 • Rep l’ajuda de la veïna Mari, treballadora de la cooperativa. La Mari l’ajuda a netejar, cuinar si cal, anar a buscar la nena al col·legi quan ella no pot, li fa neteja en profunditat, l’ha ajudat a desfer les caixes del trasllat (quan la van fer fora d’un pis a on vivia), etc.
 • I sobretot, la Maria li dona suport emocional, l’anima quan està trista, la fa riure, li dona força per tirar endavant “té una filla per la que lluitar”

La Mari és un perfil amb una necessitat de cura sobrevinguda i urgent.

Aquí la teniu: (foto 1) 

Què diu la Mari sobre la seva cuidadora de la cooperativa Ser Barri, que es diu Maria, com ella:

 • “És el meu àngel de la guarda, la meva amiga, la meva germana, la meva companya. Ho és tot per a mi. M’aporta complicitat. Ens compenetrem molt. Aquest projecte m’ha donat la vida. La Mari té llum”.
 • “També em ve una altra empresa a ajudar a ajudar, però no és el mateix”.
 • “Mari viu al bloc de davant, m’aporta complicitat. Fa de tot, no em posa traves per a res, em fa els armaris, el bany, jo no puc perquè tinc fibromiàlgia”.
 • “A ella no la tinc de menys, la tinc de més”.
 • “Surto al balcó, li faig un crit i surt. El que em dona ella no m’ho dona ningú”.
 • “Hi ha molta diferència amb altres serveis. Jo no puc ni ficar els llençols al llit, és la Mari qui me les fica. Hi ha molt de canvi amb les altres entitats que venen a ajudar-me, és d’igual a igual. Amb les persones de les altres entitats no hi ha cap interacció.”
 • Aquí les teniu a les dues, la Mari i la Maria, veïnes de Ciutat Meridiana i usuària i treballadora de la cooperativa Ser Barri SCCL de la CONFAVC. (foto 2, foto 3 i foto 4)

Perfil 2: Antonio. Veí gran de Ciutat Meridiana.

 • 75 anys.
 • Vidu des de fa 2 mesos.
 • Viu sol.
 • La treballadora de la cooperativa l’acompanya a passejar, li dona la medicació que necessita, va a comprar-li a la farmàcia, al supermercat, prenen cafè i li fa companyia perquè no té cap familiar proper.

Aquí el teniu amb la seva cuidadora, la Dilcia. (foto 5)

Perfil 3. Veïna gran de Ciutat Meridiana.

 • Té 77 anys.
 • Viu sola.
 • La treballadora de la cooperativa li fa els serveis d’acompanyament a comprar menjar i preparació del menjar.
 • Tot això ho fan juntes les dues, assegudes a la cuina, mentre parlen de tot.
 • Sobre ella, la treballadora de Ser Barri diu: “Hi ha una vinculació emocional, la faig riure i li explico coses.”

Perfil 4 treballadora de la cooperativa Ser Barri: Maria, veïna de Ciutat Meridiana, d’uns 60 anys.

(Us n’hem parlat abans, quan us presentàvem a la Mari, usuària de la cooperativa).

 • Viu i cuida els seus dos nets petits (la mare, la seva filla, els hi va deixar).
 • ins ara treballava “en negre” en tasques de cura.

Cuida a 3 persones:

 1. A la Maria, la dona jove amb la malaltia greu.
 2. Una dona gran (va a comprar i cuina per ella, és el perfil 3 que us hem presentat).
 3. Una altra dona gran.
 • Una frase seva que ens va dir quan vam parlar amb ella: “Abans treballava en negre, ara no he d’agafar l’autobús perquè treballo al barri. Faig més del que em demanen, però perquè vull i no em costa res.”

I ara anem al quid de la qüestió: a la part més seriosa de tot això.

El cas és que, la subvenció del projecte Lliures i de Barcelona Activa va acabar a finals del passat mes de novembre i la cooperativa s’ha quedat sense recursos per continuar treballant a Ciutat Meridiana.

Com heu comprovat, tenim veïns i veïnes que fan servir els serveis de cura i d’acompanyament de les persones que treballen a la cooperativa. Són persones amb una alta vulnerabilitat que s’han quedat sense aquest servei. Hi ha més veïns i veïnes que no us hem presentat però que hi són i necessiten a la Maria, la Dilcia i a una altra treballadora. Són serveis gratuïts per a elles i per a ell, per la Mari, per l’Antonio…

Què necessitem? Què us demanem?

Que ens ajudeu compartint aquesta història. Que arribi a on hagi d’arribar perquè hi hagi empreses, administracions, que vulguin continuar subvencionant els serveis que dona la cooperativa.

En definitiva, que vulguin que els veïns i veïnes de Ciutat Meridiana que ho necessitin, puguin tenir els serveis d’acompanyament i suport emocional que dona la cooperativa Ser Barri SCCL de la CONFAVC.