En marxa el projecte A-porta al barri de Can Puiggener de Sabadell, amb estrictes mesures de seguretat sanitària

30 set. 2020General, Picaportes

Picaportes del barri de Can Puiggener de Sabadell

Comença el porta a porta veïnal, amb el lema “Habitar, conviure, viure”

Sabadell, 30 de setembre de 2020.- Des del passat dilluns ja està en marxa el projecte A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), en què veïns i veïnes de Can Puiggener de Sabadell visiten porta a porta 400 habitatges del barri. Es tracta de l’inici del seu desplegament a Sabadell, que es desenvolupa gràcies al suport de l’Ajuntament de Sabadell i la col·laboració de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i l’AV de Can Puiggener.

Durant 4 mesos, un grup de vuit persones referents i conegudes al barri (anomenades Picaportes), de diferents orígens i ètnies, visitaran  les  llars  del  barri  per  apropar  els serveis  al  veïnat,  i conèixer de primera mà quina és la realitat i les necessitats personals dels veïns i veïnes. Durant  la  seva visita  orientaran i donaran suport en temes socials, energètics, habitacionals i de civisme i convivència, com ara la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital; la vulnerabilitat energètica; la salut; l’accés a drets socials; les bonificacions municipals; la gestió de residus i altres.

Habitar, conviure, viure

El lema de la missió a Sabadell és “Habitar, conviure, viure” i busca millorar la qualitat de vida del veïnat mitjançant l’A-porta, que els darrers mesos ha hagut de replantejar la intervenció tenint en compte la nova realitat sanitària, econòmica i social. La intervenció entorn a aquests 3 eixos al barri de Can Puiggener contempla una fase  de recollida d’informació a través d’un qüestionari, així com la transmissió d’informacions pràctiques i recomanacions.

L’A-porta a Can Puiggener

L’aterratge al barri de Sabadell és el sisè del projecte A-porta a un municipi de Catalunya, des que va començar a Ciutat Meridiana el 2016. Des de llavors, el projecte d’acompanyament porta a porta s’ha desplegat a Barcelona, Tarragona, Reus i Santa Coloma de Gramenet, arribant a gairebé 8.000 llars i entrevistant unes 4.000 famílies per assessorar-les sobre pobresa energètica, acompanyament a persones soles (sobretot gent gran), recursos d’ocupació i altres. La missió a Sabadell és la setena que duu a terme A-porta a tot Catalunya.

Les 8 persones Picaportes de Can Puiggener se sumen a les 51 que fins ara ha tingut A-porta, arribant a una seixantena des de l’inici del projecte. I la majoria són persones en atur, amb feines precàries o temporals, que estan contractades per 25 hores mensuals.

Mesures de seguretat sanitària per la COVID19

Com ja està passant a altres barris on s’està desplegant el projecte, el porta a porta es farà amb estrictes mesures sanitàries de seguretat per la crisi de la COVID: distància física de seguretat d’un mínim d’1’5 metres, protecció facial i visera transparent amb pantalla més mascareta de neoprè homologada i ús de gel hidroalcohòlic.

La picada de porta es farà amb la protecció facial i visera transparent. En un primer moment la mascareta quirúrgica se situarà a la barbeta (per tal que els veïns i veïnes puguin veure la cara de les Picaportes). Un cop fet el primer contacte visual entre veí/veïna i Picaporta, la Picaporta es posarà també la mascareta quirúrgica i demanarà permís per poder abaixar-la sempre que el veí/ïna hi estigui d’acord.

L’entrada als habitatges serà molt excepcional i només si el cas ho requereix. L’atenció es farà des de la porta dels habitatges mantenint sempre la distància mínima de seguretat d’un metre i mig. Si s’ha d’entregar alguna documentació o pamflet informatiu, aquest es traurà d’un sobre desinfectat prèviament, i només s’entregarà quan la Picaporta s’hagi posat gel hidroalcohòlic a les mans. Si s’ha d’escriure qualsevol anotació a la documentació, el bolígraf es desinfecta prèviament.

Els propers dies, A-porta es desplegarà a un nou barri de Catalunya amb una nova missió.