El projecte social A-porta detecta com un 80% de les llars entrevistades de Rocafonda tenen sobrecost a les factures

Picaportes de Rocafonda, Mataró, durant la segona fase del projecte
Les 8 veïnes Picaportes han visitat 600 habitatges del barri de Rocafonda per ajudar a reduir-hi la vulnerabilitat energètica
Dimarts, 1 de febrer de 2021.- Amb un 73% d’èxit en el porta a porta, el projecte d’apoderament veïnal A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL ha assolit un elevat percentatge d’obertures en el desplegament de la segona fase al barri de Rocafonda de Mataró. Entre l’1 de maig i mitjans d’octubre de 2021, les Picaportes han aconseguit que 437 llars de Rocafonda els obrissin la porta, el que suposa el 73% del total dels 600 habitatges visitats, i han fet 353 entrevistes als veïns i veïnes.
A-porta és un projecte social en què veïns i veïnes dels barris (les i els Picaportes) coneguts entre el veïnat i referents al territori, visiten totes i cadascuna de les llars del barri per a assessorar, empoderar i informar a les famílies sobre necessitats concretes que milloren la seva qualitat de vida.
A Rocafonda, l’objectiu del projecte finançat per l’Ajuntament de Mataró ha estat disminuir el nombre de llars que pateixen vulnerabilitat energètica, assessorant en la gestió i la reducció de les factures de subministraments bàsics. Al porta a porta, l’equip de Picaportes ha donat consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures d’aigua, llum i gas, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum. També s’han tractat les condicions i l’eficiència energètica de les llars, per a impactar menys en el medi ambient i reduir així la petjada ecològica, un altre dels objectius de la segona fase.
Els carrers a on les 8 Picaportes han desplegat aquesta segona etapa han estat: al carrer Mèxic, al c. Colòmbia, al c. de la República Argentina, al c. la República Dominicana, a la carretera de Mata, a l’avinguda Amèrica i al carrer d’Uruguai. En el desplegament també s’han detectat 14 pisos buits.
Un 80% de les llars entrevistades tenen sobrecost a les factures
Les entrevistes, amb una durada mitjana de 38 minuts cadascuna, han detectat com a un 80% (251) de les llars entrevistades del barri de Rocafonda hi paguen un sobrecost a les factures de subministraments bàsics. Això suposa un increment significatiu respecte de la primera fase, a on el percentatge era del 49%.
Les dades també mostren com un 33% dels habitatges no estan adequats al fred i un 36% no ho estan a la calor. La taxa de llars amb demores en el pagament de les factures és d’un 23% (en dues o més ocasions) i d’un 10% (en una ocasió). A un 67% dels habitatges no han tingut mai un retard en el pagament de les factures d’aigua, llum i gas.
En el cas de la llum, la majoria de les incidències a les factures són per tenir contractades tarifes amb sobrecost (a 141 llars); per no haver demanat el bo social (a 68) quan, segons els requisits, es podria tenir accés; a 59 llars la incidència detectada és pel tipus de potència contractada i a 33 habitatges, per serveis extres contractats.
Quant a la factura de l’aigua, a un 40% de les llars (76) també s’hi ha detectat un sobrecost. No disposar de la tarifa familiar quan hi tindrien dret (49 llars) o no tenir aplicada la tarifa social (28 llars) són algunes de les causes d’aquest increment.
Els indicadors esmentats –la impossibilitat de fer front a les factures i l’adequació dels habitatges al fred i a la calor- són dos dels tres indicadors que utilitza l’Oficina d’Estadística de la Comissió Europea (l’EUROSTAT) per a mesurar la vulnerabilitat energètica a les llars. En el cas de Rocafonda, aquest patró mostraria com entre el 30 i el 35% de les llars visitades al barri pateixen vulnerabilitat energètica, aproximadament una de cada tres famílies.
Quant a l’impacte del projecte A-porta a Rocafonda, un 95% del veïnat ha subratllat que aplicarà alguna de les recomanacions explicades per les Picaportes.
Un desplegament a més de 1.100 llars de Rocafonda
Entre la fase 1 i la fase 2, l’A-porta de la CONFAVC s’ha desplegat a 1.110 llars de Rocafonda (510 a la F1 i 600 a la F2). D’aquestes, a 808 habitatges els han obert la porta o trucat per telèfon –quan es va aturar el porta a porta a la F1 i es va fer atenció telefònica.
L’alt percentatge d’entrevistes al barri, amb un total de 708, mostra l’acceptació de les Picaportes al barri. A més, la col·laboració de l’AV de Rocafonda i les entitats del ha estat fonamental per donar suport al projecte i difondre’l al territori.