El projecte d’apoderament veïnal A-porta engega una 2a fase a 500 llars de Gavà

Foto de grup Picaporta Gavà, Aigües de Barcelona, l’alcaldessa de Gavà i tècniques del projecte A-porta.
- El desplegament es farà fins el primer trimestre de 2023 a 500 llars dels barris de Les Ferreres i dels Pisos del Congrés
- La missió detectarà casos de solitud no volguda, especialment entre la gent gran
Gavà, 21 de juny de 2022.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) desplegarà una segona fase als barris de Les Ferreres i els Pisos del Congrés de Gavà. En total, els veïns i veïnes que faran el porta a porta per a informar el veïnat, picaran la porta de 500 habitatges (180 als Pisos del Congrés i 320 a Les Ferreres), amb la missió de detectar situacions de solitud no desitjada, sobretot entre la gent gran i, en alguns casos, informaran també per a reduir la vulnerabilitat energètica al barri. La missió d’aquesta fase, que s’estendrà fins el primer trimestre de 2023 i que podria sumar més de les 500 llars inicials, també farà acompanyament i derivació a serveis i recursos del barri destinats a les persones grans.
El desplegament a Gavà es fa gràcies al suport de l’Ajuntament de Gavà, el departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i l’empresa Aigües de Barcelona, que financen el projecte. També es dur a terme gràcies la col·laboració colze a colze amb les Associacions Veïnals i les entitats dels barris.
Amb l’aterratge als dos barris de Gavà, el projecte A-porta suma 20 barris fent el porta a porta des que va començar el 2016.
A-porta és un projecte social d’empoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics (anomenats Picaportes), referents i conegudes als barris, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri en què viuen, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, detecció de solitud no desitjada, recursos del barri, gestió de residus, etc.). Les 8 Picaportes de Gavà estaran contractades per 30 hores mensuals, i –com sempre que s’aterra a un barri- seran formades i coordinades per la CONFAVC.
Aquest migdia s’ha dut a terme la presentació a càrrec de l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia; de la directora del projecte A-porta de la CONFAVC, Alba Gómez i del conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos. A més, hi ha assistit una de les Picaportes de la 1a fase i la coordinadora actual, Alejandra Sandoval.
Durant l’acte, l’alcaldessa de Gavà ha destacat els “bons resultats de la 1a fase”, que es va fer des d’abril al novembre de 2021 a 500 habitatges dels barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March i “la bona acollida” de les i els Picaportes entre el veïnat: “Ha estat una experiència molt positiva perquè els veïns i veïnes ho agraeixen molt. És una fórmula que està funcionant i s’ha arribat a un punt de connexió amb la comunitat molt important, on el veïnat està molt agraït d’haver rebut les visites.”
La directora d’A-porta i gerent de la CONFAVC, Alba Gómez, ha destacat els resultats de la fase anterior, “amb una mitjana d’un 61% de llars entrevistades –un percentatge molt elevat, ha subratllat- cosa que significa un èxit en una primera fase.” A més, ha anunciat la importància de la nova missió a Gavà: “Anem un pas més i aquesta vegada connectarem també amb la gent gran, que durant aquesta pandèmia ha patit molt. Si ja venien d’unes condicions complicades pel tema de la solitud no desitjada, aquesta pandèmia ha estat molt dura per aquest col·lectiu.” “Acompanyar aquestes persones als recursos que puguin tenir (de serveis socials, comunitaris, etc.) és un pas més que podem fer des d’A-porta i les podem connectar i acompanyar des d’aquesta relació veí-veí/veïna-veí”, ha conclòs Alba Gómez.
Per part d’Aigües de Barcelona, el conseller delegat Felipe Campos ha destacat “el compromís de l’Ajuntament, de la CONFAVC i d’Aigües de Barcelona” en el desplegament de la segona fase a Gavà. “Necessitem sumar i que les aliances es converteixin en coses que es puguin tocar, que els veïns i veïnes estiguin al centre. Nosaltres estem al costat dels ajuntaments, al costat de les entitats, al costat dels veïns i veïnes per poder fer de la seva una vida millor”, ha emfatitzat Campos.
Una primera fase amb una acollida elevada entre el veïnat
Amb un desplegament inicial a 345 llars del barri d’Ausiàs March i de 196 a Ca n’Espinós durant 5 mesos, la primera fase del porta a porta a Gavà va sumar un total de 541 llars visitades, amb 365 llars que obrien la porta a les 8 Picaportes. A més, es van fer 328 entrevistes, el que suposa una mitjana de més de 61% de llars entrevistades i fins a un 73% d’obertura de portes al barri d’Ausiàs March.
El porta a porta del 2021 va consistir a recopilar necessitats i interessos dels veïns i veïnes sobre temes dels barris i a assessorar sobre ajudes socials públiques per a persones en situació de vulnerabilitat social (Renda Garantida de Ciutadania, Ingrés Mínim Vital, etc.); recursos sobre habitatge i subministraments bàsics; serveis municipals i de barri (bonificacions, atenció ciutadana, comunicació d’incidències i serveis); bones pràctiques en gestió de residus i cura de l’entorn i de la comunitat.
A part d’assessorar el veïnat, les Picaportes van fer fins a 35 acompanyaments per fer tràmits i van detectar com entre un 10 i un 15% del veïnat es beneficien d’algun tipus d’ajudes econòmiques, entre altres dades.