El projecte d’apoderament veïnal A-porta arriba a 500 habitatges de Gavà

Picaportes de Gavà, barri Ca n’Espinós
Gavà, 14 de setembre de 2021.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL, es desplegarà durant quatre mesos a prop de 500 habitatges de Gavà, 132 al barri de Ca n’Espinós i 350 al barri Ausiàs March.
A-porta és un projecte social d’empoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics (anomenats Picaportes), referents i conegudes als barris, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri en què viuen, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recursos del barri, gestió de residus, convivència i civisme, etc.). Les Picaportes estan contractades per 25 hores mensuals, formades i coordinades per la CONFAVC.
La missió a Gavà, que va començar el juliol passat i s’estendrà fins al novembre, consisteix a recopilar necessitats i interessos dels veïns i veïnes sobre temes dels barris i a informar i assessorar sobre ajudes socials públiques per a persones en situació de vulnerabilitat o d’emergència social (Renda Garantida de Ciutadania, Ingrés Mínim Vital, etc.); recursos sobre habitatge i subministraments bàsics; serveis municipals i de barri (bonificacions municipals, atenció ciutadana, comunicació d’incidències i serveis de l’ajuntament); bones pràctiques en gestió de residus i cura de l’entorn i de la comunitat. Alhora, en el seu contacte amb el veïnat treballaran per detectar possibles situacions d’aïllament social tant en el cas de persones grans com a qualsevol edat. Com a mesura de seguretat i per evitar desconfiança, els i les Picaportes avisaran a porteries i comerços dels voltants de les seves visites amb cartells informatius on s’inclourà una imatge identificativa.
Aquest matí s’ha dut a terme la presentació de l’A-porta al barri de Ca n’Espinós, que ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia i del president de la CONFAVC, Jordi Giró. A més, ambdós han mantingut una conversa amb les veïnes que faran el porta a porta al municipi, les anomenades Picaportes.
L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha destacat la bona acollida que està tenint el projecte al municipi “per a poder donar informació sobre les necessitats detectades als barris d’intervenció.” I ha subratllat: “La finalitat del projecte és tenir un termòmetre de la capacitat que el barri està tenint per a interactuar amb l’administració pública, de quines són les necessitats que es poden detectar, de la facilitat del veïnat per a accedir-hi i per a informar-se’n.” “Es tracta de què els barris de Gavà tinguin aquesta interacció amb l’ajuntament i que es generi aquesta sensació de seguretat, de participació i d’escolta activa”, ha subratllat Badia.
Per la seva part, el president de la CONFAVC Jordi Giró ha realçat les Picaportes: “Són veïnes i veïns que acaben connectant amb el seu veïnat i fent una xarxa de barri, per acostar els recursos propis municipals a les persones i acompanyar-les.” A més, Giró ha subratllat la importància de la col·laboració de les pròpies AV dels barris “per a desplegar el projecte i trobar els perfils de Picaportes adequades per a fer el porta a porta, ja que acostumen a ser persones transparents als barris, cosa que ajuda a potenciar el propi teixit veïnal i la xarxa comunitària que, juntament amb la col·laboració amb l’ajuntament, permet fer un treball cohesionador al territori.” Finalment, Jordi Giró ha conclòs: “A-porta és un projecte amb ànima, que són les pròpies Picaportes, i molt sincer, perquè es fa de veí a veïna.”
El porta a porta a Gavà es duu a terme gràcies al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Gavà, que financen el projecte. També és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport de l’AV del barri d’Ausiàs March i de l’AV de Ca n’Espinós.
En tot moment, com ja s’està fent a altres barris de Catalunya, les visites es fan seguint les mesures de seguretat sanitària per la COVID19.
Més recursos pel veïnat amb la nova APPVEINAL
Una novetat d’aquesta intervenció és la incorporació de l’APPVEINAL, una aplicació amb una part específica d’A-porta amb la qual el veïnat podrà conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes.
Dades actuals d’A-porta a Catalunya
L’aterratge a Gavà és el vuitè del projecte A-porta a un municipi de Catalunya des que va començar a Ciutat Meridiana el 2016. El desplegament als barris de Gavà se suma a les actuals intervencions del projecte a altres barris: a Can Puiggener de Sabadell; a Rocafonda de Mataró; a La Montserratina de Viladecans; a Can Mariner i El Centre de Sta. Coloma de Gramenet i a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, de Zona Nord de Barcelona. En total, l’A-porta s’ha desplegat a 13 barris.