El projecte A-porta es desplegarà a 500 habitatges del barri de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat

24 nov. 2021Picaportes

Picaportes de Sabadell a un porta a porta amb el veïnat. 

Sant Feliu de Llobregat, 24 de novembre de 2021.- El projecte A-porta de la CONFAVC i la cooperativa iesMed SCEL es desplegarà properament al barri de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat. El porta a porta s’iniciarà el 29 de novembre, la zona d’intervenció seran 500 llars del barri de Can Calders i el desplegament es farà fins a l’abril de 2022. La missió al barri serà doble: assessorar -per a reduir-la- la vulnerabilitat energètica del veïnat i detectar possibles casos de soledat no volguda i d’aïllament no desitjat, especialment de la gent gran. Posteriorment es valorarà si cal continuïtat en una altra ubicació dins del mateix barri o a d’altres barris del municipi.

A-porta és un projecte social d’apoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics (anomenats Picaportes), que viuen a barris amb importants necessitats socials, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, malbaratament alimentari, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.). Es tracta d’un projecte transversal degut a l’heterogeneïtat de població susceptible a informar i orientar.

El grup de Picaportes de Can Calders, que ja han estat seleccionades per a fer el porta a porta, són 8 dones, referents i conegudes al veïnat, de diferents orígens i representatives de la diversitat al barri. Seran persones treballadores del projecte i estan contractades per 25 hores mensuals. 

El porta a porta a Sant Feliu es duu a terme gràcies a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i a Aigües de Barcelona, que financen el projecte. També és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport de l’AV del barri de Can Calders i a les entitats locals.

Aquest projecte permetrà a l’Ajuntament disposar d’un coneixement personalitzat de les necessitats del veïnat, així com poder identificar possibles problemàtiques i arribar a totes les persones que necessiten ajuda.

El projecte es presenta a la ciutadania el 27 de novembre

El proper dissabte 27 de novembre es farà una presentació pública oberta a tota la ciutadania. L’acte tindrà lloc a la plaça de les Roses, a les 12 h, i comptarà amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Lídia Muñoz; la regidora de Serveis Socials, Flavia Reina; del Director de Desenvolupament d’Aliances d’Aigües de Barcelona (AGBAR), Manel Giraldo; així com responsables del projecte de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i de la cooperativa iesMed SCEL: Jordi Giró, president de la CONFAVC; Alba Gómez, directora d’A-porta; la coordinadora del barri, Esther Lumière i la responsable del projecte a iesmed SCEL, Gabriela Stein.

La finalitat és explicar el projecte al veïnat, així com presentar l’equip de Picaportes que són les persones que visitaran els domicilis. Les veïnes Picaportes aniran degudament acreditades i seran identificades amb cartelleria que inlourà  les seves fotos i que s’ubicarà a les comunitats de veïns i veïnes a on s’hagin programat visites. La seva funció serà informar sobre recursos del barri i municipals, fer xarxa i comunitat, així com detectar problemàtiques i situacions de vulnerabilitat a Can Calders per tal de donar-los solució. A més, amb el porta a porta s’orientarà als recursos municipals.

El passat 9 de novembre  va tenir lloc una reunió institucional al Centre Cívic Tovalloles amb les entitats del barri per presentar el projecte, per a demanar la seva col·laboració i per crear aliances. A l’acte va assistir l’alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz; la regidora de Serveis Socials, Flavia Reina, i responsables del projecte de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i de la cooperativa iesMed SCEL.

El desplegament a Sant Feliu de Llobregat és el desè que es fa a un municipi de Catalunya i el quinzè a un barri català. A-porta ha aterrat a Sabadell, Mataró, Barcelona, Tarragona i Reus. En aquests moments està present a Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i Gavà amb diferents missions, com reduir la vulnerabilitat energètica, la detecció i l’assessorament de gent gran que es troba sola i el foment de la convivència i el civisme, entre d’altres missions.

En els darrers desplegaments, A-porta ha superat la mitjana del 70% d’obertura de portes per part dels veïns i veïnes, i ha sobrepassat el 50% d’entrevistes al veïnat, amb una mitjana de 40 minuts d’entrevista.