El projecte A-porta enceta una segona fase a Sabadell de la mà de la FAVS i l’AV de Can Puiggener

26 febr. 2021General, Picaportes

Picaporta veïna de Can Puiggener durant la prova pilot del 2020.

600 llars més del barri rebran l’assessorament de les veïnes Picaportes per continuar fomentant l’apoderament veïnal, la convivència i el civisme

Sabadell, 26 de febrer de 2021.-El projecte A-porta de la CONFAVC torna al barri sabadellenc de Can Puiggener. En una segona fase, que s’estén a 600 habitatges més els propers set mesos, 8 veïns i veïnes del barri tornaran a fer el porta a porta amb la mateixa missió (anomenada “Habitar, conviure, viure”) que a la prova pilot, desplegada des del 21 de setembre al 31 de desembre de 2020.

Aquesta nova fase es desplegarà gràcies a la col·laboració de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i l’AV de Can Puiggener, comptant amb el suport de l’Ajuntament.

Donat els bons resultats obtinguts en la prova pilot a 400 llars, i la positiva acollida del projecte A-porta entre el veïnat, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) ha sol·licitat una subvenció per continuar amb el projecte en aquest nou desplegament. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sabadell ha anunciat que, en la propera sessió plenària, atorgarà un ajut de 48.358€ “per poder implementar aquest  model d’acompanyament  veïnal, gràcies als èxits assolits en la prova pilot i veient la necessitat encara al barri de Can Puiggener de continuar fomentant el civisme, la convivència i la col·laboració amb l’administració.”

Segona fase d’A-porta

Les i els Picaportes, un grup de vuit persones de diferents orígens i ètnies, veïnes referents i conegudes al barri, faran el porta a porta al barri, per apropar els serveis al veïnat, diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques sobre convivència, i informar sobre civisme i serveis a la ciutadania. Per descomptat, ho faran amb totes les mesures de seguretat sanitària per la COVID19 (distància, mans i mascareta amb pantalla).

Com a la primera fase, el grup de Picaportes estaran contractades i formades per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. En concret, s’encarregaran de detectar casos de vulnerabilitat i d’assessorar el veïnat sobre les ajudes i recursos disponibles sobre habitatge, subministraments energètics per a l’habitatge habitual i per informar sobre bones pràctiques de convivència i de respecte a les persones. A més, informaran sobre la cura de l’entorn i de la comunitat i sobre els recursos del barri. 

Les beneficiàries són totes les persones que visquin als habitatges seleccionats prèviament, sobretot les més vulnerables o que pateixin aïllament, que no accedeixen als serveis públics o desconeguin els seus drets i/o obligacions, ja sigui perquè no saben com fer-ho o bé perquè aquest aïllament els impedeix connectar i moure’s per accedir-hi i tenir el coneixement necessari.

En la prova pilot del 2020, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) va desenvolupar el projecte també amb la col·laboració de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i l’AV de Can Puiggener, comptant amb el suport de l’Ajuntament.

Satisfacció generalitzada per la tasca d’A-porta

Des de la CONFAVC, la coordinadora d’A-porta al barri de Can Puiggener Shaila Villar ha destacat sobre la fase prèvia: “Un punt que és fonamental per a la nostra tasca és saber si la nostra intervenció és útil per a la comunitat. Hem valorat com un elevat percentatge de les persones entrevistades afirma haver rebut informació valuosa amb la visita de les Picaportes i que aplicarà alguna de les recomanacions i recursos rebuts.”

“No fem enquestes, no fem diagnòstics comunitaris, ni fem recollida de queixes: A-porta és gent del barri fent xarxa veïnal per arribar a totes les llars del barri, reactivant el sentiment de comunitat. És un sistema de recopilació de necessitats, de dèficits i d’oportunitats”, ha subratllat Shaila Villar. “I per això –ha coincidit amb el president de la FAV Sabadell, Manuel Navas- amb els resultats creiem que la missió d’A-porta ha quallat a Can Puiggener, que ha estat ben rebuda entre els agents socials implicats i que té moltes possibilitats de futur si segueix la línia de treball marcada durant la prova pilot.”

Nova APP de la CONFAVC i A-porta

Precisament, una de les novetats en aquesta segona fase al barri serà la implantació de la nova APP de la CONFAVC, amb una secció específica d’A-porta, on els veïns i veïnes que es descarreguin l’aplicatiu podran enviar i rebre missatges de les persones Picaportes, demanar-los visites o rebre informació sobre el barri de Can Puiggener. La APP Veinal es pot descarregar a l’APP Store d’Android i les properes setmanes estarà disponible també a l’Apple Store.