El projecte A-porta arriba a prop del 75% del veïnat de Can Puiggener de Sabadell

7 oct. 2021Picaportes

Fouzia, Picaporta de Can Puiggener (Sabadell)

Sabadell, 7 d’octubre de 2021.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL, confirma el seu èxit entre el veïnat del barri de Can Puiggener de Sabadell. Així ho demostren els resultats de l’informe final,  on un 74% del veïnat ha rebut l’assessorament de les Picaportes (veïnes que assessoren el seu veïnat), que han fet el porta a porta a un miler d’habitatges del barri.

Sumant les dues fases desplegades el 2020 i 2021, en total s’han visitat 1.000 habitatges (349 en la fase pilot i 651 en la 2a fase, incloent-hi els 51 habitatges que no es van poder en la 1a fase fer per la pandèmia).

El projecte A-porta, promogut per la FAVS i l’AV de Can Puiggener, ha estat desenvolupat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

Del miler d’habitatges visitats, han obert la porta 804 (270 en la F1 i 534 en la F2), un 81% dels habitatges, i han rebut l’assessorament de les Picaportes 739 llars, un 74% del miler de famílies que han obert la porta. Aquest percentatge d’entrevistes realitzades és el més alt aconseguit mai a un barri a on s’ha desplegat l’A-porta (que des del 2016 s’ha fet a 14 barris de tot Catalunya).  Els bons resultats demostren, com ha subratllat la coordinadora de Can Puiggener, Shaila Villar: “La total consolidació del projecte A-porta al barri i com hi ha un ple reconeixement entre la comunitat, a més d’haver aconseguit un treball en xarxa importantíssim entre el veïnat.”

Aquestes i altres dades són les que han fet públiques aquest matí la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell i el president de la CONFAVC, Jordi Giró, durant la presentació de l’informe final del projecte A-porta a Can Puiggener. A més, a l’acte també hi ha participat el president de la FAV Sabadell, Manuel Navas.

3a fase a Can Puiggener i un nou desplegament a un altre barri el 2023

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell, que s’ha mostrat molt satisfeta “per l’encertada aposta de l’ajuntament per aquest projecte”, ha anunciat una tercera fase del projecte a Can Puiggener “que es plasmarà als pressupostos de 2022 i esperem aprovar-los en breu”, ha puntualitzat. La tercera fase –ha concretat Morell- “es farà als habitatges que encara no s’han visitat per intentar arribar a més persones, però encara no sabem de quants habitatges es tracta.” També ha anunciat l’aterratge de l’A-porta a una altra zona de Sabadell de cara al 2023, que encara no està decidida.

Jordi Giró, president de la CONFAVC ha subratllat la satisfacció pels “espectaculars resultats” obtinguts al barri sabadellenc: “Haver assolit un 81% en la resposta en l’efectivitat amb el contacte d’A-porta és molt difícil i ho valorem molt positivament.” Quant a les causes, Giró ha enumerat: “Primer, per la predisposició de l’ajuntament municipal en apostar per un projecte en moments difícils i que es necessita; per la implicació total de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell; de l’AV de Can Puiggener i també dels serveis tècnics de l’Ajuntament.”

“Aquests són elements clau –ha subratllat Jordi Giró- i s’ha de sumar un altre fet importantíssim: l’equip de Picaportes ha estat excepcional. En la segona etapa s’hi han incorporat quatre Picaportes joves que han comptat amb l’experiència de quatre Picaportes que ja havien treballat en la primera fase, cosa que ha contribuït a l’èxit del projecte a Can Puiggener i ha propiciat un major entusiasme, major coneixement i ha ajudat molt a reforçar aquest programa en allò que és tant íntim que és arribar a casa de cadascú.”

A més, ha aprofundit Giró, “ha permès poder entrar a les cases i abordar els casos de vulnerabilitat, acompanyar les famílies que patien pobresa energètica i assessorar sobre els recursos de l’Ajuntament i de l’administració dels quals el veïnat no gaudia.” A això se suma el fet de “poder parlar de l’entorn, de la vida comunitària, de l’espai comú, de les bones pràctiques i dels elements que propicien aquest diàleg. També hi ha hagut molta voluntat de connectar amb els recursos del barri i amb les pròpies associacions veïnals, un tema importantíssim per a nosaltres”, ha conclòs el president de la CONFAVC.

Des de la FAV Sabadell, el seu president Manuel Navas ha agraït a l’ajuntament l’aposta per implantar el projecte A-porta a Sabadell. També ha destacat: “Ara cal tirar endavant amb mesures de millora al barri en base als resultats del projecte, sumant-hi la diagnosi que vam fer sobre Can Puiggener ara fa 3 o 4 anys.” Per a això, Navas ha demanat “la creació  d’una Taula multidisciplinar a Can Puiggener per començar a posar fil a l’agulla i que els resultats que han sortit no quedin en foc d’encenalls.” Sobre l’anunciada 3a fase, ha subratllat que “ha de començar quan abans millor”, tot recordant que la 2a fase es va fer “gràcies a què les AV de Sabadell van avançar els diners a l’Ajuntament per poder iniciar-la.” Finalment, el president de la FAV Sabadell ha sol·licitat “que es comenci a treballar ja al barri de forma immediata i que s’avanci en la convivència, en la cohesió social, en els equipaments i en les necessitats que té el barri.”

“Habitar, conviure, viure”

La missió a Can Puiggener ha tingut el lema “Habitar, conviure, viure”. Les 12 veïnes Picaportes que hi han participat han orientat i han donat suport en temes socials, energètics, habitacionals i de civisme i convivència. Totes han estat contractades i formades per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya. En concret, s’han encarregat de detectar casos de vulnerabilitat i d’assessorar el veïnat sobre les ajudes i recursos disponibles sobre habitatge, subministraments energètics per a l’habitatge habitual i per informar sobre bones pràctiques de convivència i de respecte a les persones. A més, han informat sobre la cura de l’entorn i de la comunitat i sobre els recursos del barri.

A part de la intervenció entorn als 3 eixos (“habitar, conviure, viure”), el desplegament a Can Puiggener ha inclòs un apartat de recollida d’informació (enquesta qüestionari) i un apartat final de participació ciutadana. Els dos temes més assenyalats pel veïnat de Can Puiggener a l’apartat de participació tenen a veure amb la seguretat, amb 531 llars que hi han fet esment; i la convivència i el civisme, amb 491 famílies que s’hi han referit.

Quant als resultats qualitatius de la intervenció, s’ha atès a tot tipus de famílies, algunes nouvingudes, que havien de fer diferents tràmits (de família nombrosa per a aconseguir el bo social dels subministraments bàsics o la reducció de trams a l’aigua); les Picaportes han fet acompanyament a serveis socials; han ajudat en la tramitació de la renda garantida i d’altres gestions. El veïnat que ha rebut l’assessorament s’ha mostrat agraït amb l’ajuda de les Picaportes.

El projecte A-porta, promogut per la FAVS i l’AV de Can Puiggener, ha estat desenvolupat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) la cooperativa iesMed SCEL i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell.

APP de la CONFAVC i A-porta

Una de les novetats en la segona fase del desplegament de l’A-porta al barri ha estat la implantació de la nova APP de la CONFAVC, amb una secció específica d’A-porta, on els veïns i veïnes que s’han descarregat l’aplicatiu han pogut apropar-se més a la comunitat, enviar i rebre missatges a  les persones Picaportes, demanar-los visites o rebre informació sobre els recursos de Can Puiggener. La APP Veinal es pot descarregar a l’APP Store d’Android i les properes setmanes estarà disponible també a l’Apple Store.