Dues de cada tres llars entrevistades per A-porta a La Montserratina redueixen els sobrecostos a les factures de subministraments bàsics

A-porta a Viladecans (barri de La Montserratina)
Viladecans, 2 de febrer del 2022.- La primera fase del projecte d’apoderament veïnal A-porta, desenvolupat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), iesmed SCEL i l’Ajuntament de Viladecans a 1.200 habitatges dal barri de la Montserratina va presentar ahir els resultats del seu desplegament els darrers deu mesos. Onze veïns i veïnes del barri –els anomenats Picaportes- han treballat per assessorar i apoderar el veïnat amb vulnerabilitat energètica i per lluitar contra la solitud no desitjada. El projecte ha detectat que al voltant del 7% de les 694 llars entrevistades té algun tipus de vulnerabilitat i que dos de cada tres habitatges pateixen un sobrecost a les factures de subministraments bàsics. A més, s’ha identificat a 41 persones que viuen en situació de solitud no desitjada. Gràcies a la detecció aquestes persones se’ls podrà acompanyar millor amb els recursos municipals.
L’equip d’onze veïns i veïnes han assessorat i aconsellat el seu veïnat fent un porta a porta intensiu per tal de donar consells i recursos per conscienciar sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum.
Les causes que fan que 2 de cada 3 llars a La Montserratina pateixin un sobrecost a les factures d’energia són per contractacions de potències massa elevades o per no haver demanat el bo social (per desconeixement de la seva existència). També s’han detectat excessos de pagament a les factures del subministrament d’aigua per l’aplicació incorrecta del trams o per no haver sol·licitat la tarifa social.
Els Picaportes han fet entrevistes d’uns 29 minuts de mitjana a les 694 llars que els han obert la porta, un 58% de les 1.200 visites. De la resta de llars, hi eren absents 285 (un 24%), van rebutjar fer l’entrevista 152 (un 13%), 51 (un 4%) van ajornar l’entrevista i 18 llars, un 2%, estaven buides.
El perfil majoritari de les persones entrevistades són dones (un 61%) amb una edat mitjana de 56 anys. Els i les Picaportes també han realitzat 81 visites de seguiment per comprovar que els consells donats en la primera trobada s’havien aplicat amb èxit i per completar les reunions amb noves recomanacions. L’A-porta tindrà continuïtat al barri de l’avinguda del Molí en una segona etapa.
Les derivacions i la coordinació amb l’Ajuntament, les peces clau
Un dels aspectes més destacats del desplegament del projecte A-porta a Viladecans ha estat l’excel·lent coordinació amb els serveis de l’Ajuntament. “Mai havíem aconseguit arribar tant lluny com ho hem fet a Viladecans”, va subratllar ahir el coordinador del projecte al barri, Celso Pérez. “I això s’ha assolit gràcies a l’equip de Picaportes, a la bona disposició de l’Ajuntament i a la part tècnica, que han col·laborat en tot moment per a l’èxit del projecte a La Montserratina”, va destacar.
Gràcies a aquesta coordinació entre A-porta i els serveis de l’Ajuntament, els casos més complicats relacionats amb energia (127) van ser derivats a la regidoria de Medi Ambient i altres van ser redirigits a les tècniques municipals del Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI). A més, s’han fet 76 acompanyaments per explicar i fer els tràmits recomanats, fruit del treball de coordinació amb les tècniques del PLACI, els Serveis Socials municipals, el Vilawatt i la Regidoria de Medi Ambient.
Les Picaportes han assessorat i recollit les dades seguint els indicadors que fixa l’Oficina d’Estadística de la Unió Europea (Eurostat) per a mesurar la vulnerabilitat energètica a les llars. Les dades mostren un patró respecte de la vulnerabilitat energètica a les famílies que situaria les llars vulnerables al voltant del 7%. També s’ha detectat que el 7% de les llars havien patit algun retardament en el pagament de les factures (el 5% una vegada i el 2% dues o més vegades); que els habitatges amb problemes d’humitats són el 7%; que l’1% tenen goteres, i un 1% hi tenen la fusta podrida. Aproximadament 1 de cada 14 llars dels inspeccionats es podria trobar en situació de pobresa energètica.
Els resultats del projecte es van presentar ahir online amb l’assistència de la tinenta d’alcalde de Viladecans de l’Àmbit de Serveis a la Ciutadania, Gisela Navarro, i del president de la CONFAVC, Jordi Giró. També hi van intervenir Sònia Hernández, directora d’Acció Social d’Aigües de Barcelona; Celso Pérez, excoordinador de l’A-porta a Viladecans, i Laura Liñares, coordinadora d’A-porta a Viladecans, que van explicar la diagnosi del projecte a La Montserratina. També van participar els veïns i veïnes Picaportes Fernando Gutiérrez, Andrea Lopes, Ariadna Benito, Sakina El Khomcioulad i Beatriz Galea.
Per Gisela Navarro “aquest projecte ha estat un encert del 100 %. L’impacte a tots els nivells és capital: hem descobert situacions de vulnerabilitat que no teníem detectades i les hem pogut afrontar amb èxit”. Per Navarro, A-porta “és un projecte que és una joia.” També va agrair molt la implicació de tothom i “la gran feina d’equip feta”.
Per la seva part, el coordinador, fins ara, del projecte a Viladecans, Celso Pérez, va dir que, “més enllà dels problemes relacionats amb la pobresa energètica i la detecció de persones en situacions de solitud no volguda, el suport donat des del primer moment per les tècniques municipals ha aconseguit una incidència en el tractament dels problemes socials dels veïns i veïnes del barri que no s’havia pogut aconseguir en cap intervenció anterior del projecte A-porta”.
El porta a porta a Viladecans es dur a terme gràcies al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; a l’Ajuntament de Viladecans, a Aigües de Barcelona i a la Fundació “la Caixa”, que financen el projecte. També es fa per l’estreta col·laboració i el suport de la Federació d’Entitats Veïnals de Viladecans i de l’Associació de Veïns de la Montserratina.