El projecte A-porta a Campclar conclou un alt desconeixement del sector energètic del veïnat i sobredimensionament de les factures de consums bàsics

28 juny 2018Acte

Picaportes de Campclar, Tarragona.

Tarragona, 22 de juny.- Més de 900 llars visitades en un any, de les quals a 720 s’ha aconseguit que obrissin la porta als Picaportes. D’aquestes, al 72% s’hi han trobat incidències relacionades amb les factures d’electricitat (339 llars); a un 50% (235 casos), incidències relacionades amb la factura de l’aigua i al 19% (89 llars), problemes derivats del subministrament de gas.

Aquests són alguns dels resultats del projecte veïnal A-porta desplegat al barri tarragoní de Campclar per acabar amb l’aïllament i la pobresa energètica, que s’han presentat aquest dijous 21 de juny al Centre Cívic Campclar. Dut a terme des del maig de 2017 fins el maig de 2018, el programa és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que ha comptat amb el suport del moviment veïnal local i de la Generalitat de Catalunya. Durant aquests mesos, els assessors porta a porta del projecte (els Picaportes que són veïns del mateix barri), han assessorat 720 llars del barri, arribant a realitzar gairebé 2.250 entrevistes en total.

Les dades mostren un desconeixement elevat del sector energètic per part dels veïns i veïnes i proven un sobredimensionament de les factures de consums bàsics com a punta de l’iceberg de la pobresa energètica del barri. Respecte el pagament de les factures, el coordinador del projecte, Celso Pérez ha destacat: «Ens hem trobat algunes persones grans que els fa tanta vergonya no pagar una factura (d’aigua, llum o gas) que han deixat d’anar a comprar al supermercat abans que deixar una factura sense pagar.»

El principal problema relacionat amb les factures de llum ha sigut l’existència d’una potència massa alta, seguit de famílies que podien optar al Bo Social i serveis extres inclosos a les factures que desconeixien. Els problemes respecte de les factures relacionades amb el rebut de l’aigua es referien a la falta d’aplicació de les tres bonificacions facilitades, tant per l’Agència Catalana de l’Aigua com per l’empresa municipal Ematsa. I sobre el gas, es troben menys incidències perquè molts veïns i veïnes no disposen de gas a les seves llars.

De les dades recollides és molt significatiu el percentatge elevat d’habitatges amb problemes d’humitats (el 42%). En la mateixa línia, les llars amb problemes d’aïllament i brutícia se situen en el 29% del total, un percentatge alt que mostra les elevades dificultats del veïnat del barri per a lluitar contra la pobresa energètica. També s’observa com a la zona 2 de Campclar (carrer Riu Brugent) un 14% de les llars no estan adequades a les condicions climatològiques de l’hivern i un 9% a les condicions de calor de l’estiu.

Total suport del Departament de Treball i manca d’implicació dels Serveis Socials de l’Ajuntament

Durant la presentació de les conclusions al centre cívic de Campclar, Francesc Tarragona, director de serveis territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha anunciat el compromís del govern de seguir donant suport al projecte, “sigui a Campclar o sigui en un altre barri de Tarragona”, ha puntualitzat. El president de la CONFAVC, Jordi Giró ha lamentat “la falta d’implicació i el no retorn dels Serveis Socials Municipals en aquest projecte, que ha impedit donar respostes satisfactòries a les famílies visitades més vulnerables.” Malgrat “la falta d’enteniment i de coordinació amb l’administració”, Giró ha destacat que “el projecte ha arribat a Tarragona per quedar-s’hi i queda molt de treball a fer en aquest i altres barris.” Per això la CONFAVC espera aconseguir el suport de l’Ajuntament en un futur.

Des de l’AV Campclar, Jesús Espejo ha valorat la bona feina feta al barri, i ha puntualitzat: «Això hauria de venir de les administracions d’aquí, com l’Ajuntament o la Diputació». Per això ha demanat «més atenció» als barris. La presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) Cristina Berrio ha valorar molt positivament el projecte. I ha recordat: “És un treball a fer important també en altres barris perquè aquesta mancança existeix en altres zones i, com a Federació, apostem per traslladar-lo”.

Els Picaportes

El president de la CONFAVC també ha subratllat la clau de l’èxit del projecte A-porta, els Picaportes, que són persones del mateix barri formades sobre aïllament i pobresa energètica: “Al final, els Picaportes han aconseguit establir llaços i l’apoderament de les famílies visitades.” De fet, Giró ha destacat com les persones entrevistades han valorat molt positivament l’ajuda rebuda, s’ha aconseguit acabar amb les possibles reticències inicials i fins i tot alguns veïns han arribat a ser prescriptors del projecte.