Comença l’A-porta a Can Calders de Sant Feliu amb la penjada de cartells al barri

30 nov. 2021Picaportes

Picaportes de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat

Vuit veïnes de Can Calders faran assessorament per detectar casos de solitud no volguda entre la gent gran i per reduir la vulnerabilitat energètica al barri

Sant Feliu de Llobregat, 29 de novembre de 2021.- El projecte social A-porta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL es desplegarà, des de finals de novembre fins a l’abril de 2022, a 500 llars del barri de Can Calders de Sant Feliu de Llobregat. El porta a porta té una doble missió: per una banda, donar consells i recursos per conscienciar la ciutadania sobre com realitzar un consum d’energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum. I, per una altra banda, es vol detectar possibles casos de soledat no volguda i d’aïllament no desitjat, especialment de la gent gran. Posteriorment es valorarà si cal continuïtat en una altra ubicació dins del barri o a d’altres zones del municipi.

Les veïnes que visitaran les 500 llars (les anomenades Picaportes) són 8 dones referents i conegudes al veïnat, de diferents orígens i representatives de la diversitat al barri. Són persones treballadores del projecte i estan contractades per 25 hores mensuals. El projecte permetrà a l’Ajuntament disposar d’un coneixement personalitzat de les necessitats del veïnat.

Durant les seves visites, les veïnes Picaportes, que ja han fet penjada de cartells pel barri amb la seva imatge, van acreditades amb una targeta identificativa. La cartelleria s’ha ubicat a entitats i comerços de Can Calders i a les comunitats de veïns i veïnes dels 500 habitatges de l’àrea d’intervenció. A part de les dues missions, les Picaportes informaran sobre recursos del barri i municipals, faran xarxa i comunitat, i detectaran problemàtiques, situacions de vulnerabilitat a Can Calders -per tal de donar-los solució- i coneixeran les necessitats del veïnat.

A-porta és un projecte social d’apoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics (anomenats Picaportes), que viuen a barris amb importants necessitats socials, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, malbaratament alimentari, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.). Es tracta d’un projecte transversal degut a l’heterogeneïtat de població susceptible a informar i orientar.

El porta a porta a Sant Feliu es duu a terme gràcies a l‘Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i a l’empresa Aigües de Barcelona, que financen el projecte. També és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport d’algunes entitats locals.

Presentació al veïnat del barri

Dissabte passat es va fer una presentació pública a Can Calders oberta a tota la ciutadania per a presentar el projecte i l’equip de Picaportes al veïnat. L’acte va comptar amb l’alcaldessa de la ciutat, Lídia Muñoz; la regidora de Serveis Socials, Flavia Reina; el president de la CONFAVC, Jordi Giró i el Director de Desenvolupament d’Aliances d’Aigües de Barcelona, Manel Giraldo. A més, hi va participar la coordinadora del projecte al barri, Esther Lumière, i les 8 Picaportes: Sehrish Ibrahim, Pilar Sevillano, Sara Moya, Noelia Franquet, Libia Yaned, Patricia Aguilera, Alba Romero i Daniela Sánchez.

Sobre A-porta, l’alcaldessa de Sant Feliu va destacar: “És un projecte que entomem amb molta il·lusió i amb moltes ganes per a reprendre, després de la pandèmia, aquest sentit comunitari. Perquè aquestes Picaportes veïnes del barri s’apropin a les llars de Can Calders, i ho facin, a més, sense vendre res.” “El que faran –va subratllar- és oferir escolta, conèixer l’estat de salut, de comoditat de les nostres llars, l’estat mental de les persones, la companyia i saber estrictament què passa a cada casa.”

La regidora de Serveis Socials, Flavia Reina, va realçar les missions del projecte a Can Calders: “Hem volgut encarar el projecte a detectar situacions de pobresa energètica i, sobretot, l’objectiu principal és la detecció de la soledat no volguda de la gent gran.” Sobre les Picaportes, va dir: “La idea és que siguin les conegudes de tothom els propers mesos (…). Elles explicaran els recursos, les accions que faran les entitats al barri, podran detectar problemes de feina, possibles violències, pobresa energètica, soledat, etc. I acompanyaran en el procés en els propers mesos per saber a on es poden dirigir i quins serveis hi ha a disposició del veïnat.”

Des de la CONFAVC, el seu president Jordi Giró va destacar: “L’important d’A-porta és que és un projecte amb ànima i l’ànima són les Picaportes. És un projecte amb ànima quan veus que pots contactar directament amb la teva veïna o el teu veí, hi pots parlar tranquil·lament, sense cap tipus de pressió, pots conèixer-te, pots tocar-te, pots ajudar-te l’un a l’altre amb els recursos propis de l’ajuntament.”

El director d’aliances d’Aigües de Barcelona, Manel Giraldo, va agrair a l’Ajuntament de Sant Feliu la confiança en el projecte recordant que es tracta d’una iniciativa d’èxit a altres municipis de Catalunya. I va assenyalar que, a través de les Picaportes, molts veïns i veïnes tindran l’oportunitat de beneficiar-se d’ajuts en la factura de l’aigua i aconseguiran fer un ús més ajustat a les seves necessitats.

El desplegament a Sant Feliu de Llobregat és el desè que es fa a un municipi de Catalunya i el quinzè a un barri català. A-porta ha aterrat a Sabadell, Mataró, Barcelona, Tarragona i Reus. En aquests moments està present a Santa Coloma de Gramenet, Viladecans i Gavà amb diferents missions, com reduir la vulnerabilitat energètica, la detecció i l’assessorament de gent gran que pateix solitud no volguda i el foment de la convivència i el civisme, entre d’altres missions. En els darrers barris d’intervenció, A-porta ha superat la mitjana del 70% d’obertura de portes per part dels veïns i veïnes, i ha sobrepassat el 50% d’entrevistes, amb una mitjana de prop de 40 minuts d’entrevista.