Comença la 2a fase del projecte A-porta a Santa Coloma per reduir la solitud no volguda entre la gent gran

28 juny 2021General, Picaportes

Persones grans a un barri de Santa Coloma de Gramenet.

El segon porta a porta del municipi s’estendrà a 700 habitatges, alguns de la 1a fase del 2020

Santa Coloma de Gramenet, 28 de juny de 2021.- El projecte d’apoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i la cooperativa iesMed SCEL, es desplegarà en una segona fase des d’ara i fins el novembre a 700 habitatges més de Santa Coloma de Gramenet. L’objectiu d’aquesta segona intervenció és millorar les condicions de vida de la gent gran dels barris de Can Mariner i el Centre de Santa Coloma, a través de la detecció de situacions d’aïllament i/o de solitud no volguda, activant un servei d’acompanyament, d’escolta activa i d’atenció emocional.

El segon porta a porta a Santa Coloma se suma al que ja es va fer el 2020 amb la missió d’apoderar el veïnat que patia vulnerabilitat energètica en la gestió i reducció de les seves factures de subministraments bàsics. La primera intervenció a 700 habitatges de Can Mariner, que va ser intermitent a causa de la pandèmia, es va fer de forma presencial i via telefònica.

Des d’aquest maig, 8 Picaportes –veïns i veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen gratuïtament el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars- estan picant les portes dels 700 habitatges de persones grans que viuen soles, per a detectar i identificar totes les que podrien estar vivint en una situació de vulnerabilitat, soledat o aïllament. Un cop detectats aquests veïns i veïnes i, per tal d’augmentar la qualitat de vida i l’autonomia de la gent gran dels barris de la intervenció, les Picaportes els assessoren sobre els recursos de què disposen a la seva barriada i els ofereixen solucions a les situacions d’aïllament i solitud no volguda.

Les persones amb aquest tipus de vulnerabilitat podran rebre de les Picaportes informació sobre el programa “Sempre Acompanyats”, per donar-los suport emocional i escolta activa; acompanyament per a sortir a passejar, anar al metge, a serveis socials, a comprar o per participar en activitats d’oci, si així ho necessiten.

L’alcaldessa Núria Parlon ha volgut donar la benvinguda de nou a Santa Coloma a les Picaportes, i ha assenyalat que “la solitud no volguda i la falta de xarxa de suport d’amistats i família deixen a les persones grans i sobretot a les dones en una situació d’extrema vulnerabilitat que hem d’intentar pal·liar, cadascú des de les seves competències i responsabilitats”. “Per aquest motiu, -ha continuat l’alcaldessa-, és important que als programes municipals de suport a la gent gran, d’envelliment actiu i d’atenció a la dependència es sumin iniciatives del tercer sector o d’entitats veïnals com la que ens va proposar la CONFAVC”.

Des de la CONFAVC, el seu president Jordi Giró ha manifestat: “Per a nosaltres és molt important poder desplegar aquest segon projecte A-porta a Santa Coloma enfocat a reduir la solitud no volguda entre la gent gran.” I ha subratllat: “Vull encoratjar l’equip de Picaportes en aquest nou repte i, alhora, agrair la sensibilitat i suport, per part de l’alcaldessa de Santa Coloma, en el desenvolupament d’aquest programa adreçat a la gent gran.”

Des de les setmanes prèvies a la primera picada de porta i durant tot el desplegament d’aquesta missió, les Picaportes reben formació sobre recursos de proximitat; gestió d’emocions i habilitats comunicatives, sobre capacitats laborals i també visiten les entitats del barri. El grup de Picaportes que fa el porta a porta són persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies i representatives de la diversitat al barri, que han estat contractades per 25 hores mensuals, formades i coordinades per la CONFAVC.

Més recursos pel veïnat amb la nova APPVEINAL

Una altra novetat d’aquesta segona intervenció és la incorporació de l’APPVEINAL, una aplicació amb una part específica d’A-porta amb la qual el veïnat podrà conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes.

L’A-porta de Santa Coloma es du a terme gràcies a la CONFAVC i iesMed SCEL, i compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. A més, és possible gràcies a l’estreta col·laboració amb la FAV de Santa Coloma, l’AV de Can Mariner, les entitats del barri i el programa “Sempre Acompanyats”, de la Fundació “la Caixa”. Es tracta d’un programa de la Creu Roja i altres entitats, des del qual es va constituir ara fa uns mesos el Grup d’Acció Social (GAS), format per un total de 15 agents entre administració i entitats locals.

La primera fase, el detonant de la segona missió al barri

Alguns dels resultats de la primera fase desplegada al barri de Can Mariner durant el 2020 van detectar, segons paraules del coordinador en la 1a missió, Celso Pérez, i el vice-president de l’AV de Can Mariner, Alberto Cruzado un “elevat nombre” de gent gran amb possibles problemes de solitud no volguda. Per Alberto Cruzado: “Un gran problema a Can Mariner és la quantitat de gent gran que hi viu sola. Un 26% de les llars són unifamiliars, el que demostra que existeix molta gent d’edat elevada, perquè aquest 26% que viu sola no acostuma a ser gent jove.” A més, destaca com durant la COVID i des de l’AV de Can Mariner es va derivar “molta gent amb problemes molt urgents a Serveis Socials.”

Vulnerabilitat energètica a Can Mariner

Altres dades de la primer fase van concloure com un 59% de les 118 llars entrevistades pel projecte d’acompanyament veïnal A-porta al barri tenien sobrecost a les factures de subministraments bàsics; un 19% dels habitatges entrevistats no van poder pagar a temps una o més factures l’any anterior, un 24% acusaven problemes estructurals a l’habitatge, un 26% no estaven adequades al fred i un 22% no ho estaven a la calor.

Aquests últims tres indicadors esmentats (la impossibilitat de pagar factures, els problemes estructurals als habitatges i la seva adequació al fred i a la calor) són els que utilitza l’EUROSTAT (l’Oficina d’Estadística de la Comissió Europea) per mesurar la vulnerabilitat energètica a les llars. En el cas de Can Mariner, aquest patró situaria entre el 20-25% les llars que pateixen vulnerabilitat energètica al barri. És a dir, una de cada quatre o cinc llars de Can Mariner es podria trobar en situació de pobresa energètica.

El nou desplegament als barris de Santa Coloma de Gramenet se suma a les actuals intervencions del projecte a altres barris de Catalunya: a Can Puiggener de Sabadell; a Rocafonda de Mataró; a La Montserratina de Viladecans; a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona, de Zona Nord de Barcelona i als propers barris a on es farà el projecte. En total, l’A-porta s’ha desplegat a 15 barris i a 7 municipis catalans des que va néixer el 2016.