Amb una valoració molt positiva tant de la incidència social del desplegament de la tercera i quarta fase del projecte A-porta al barri de La Salut de Sant Feliu de Llobregat per part del veïnat atès, com de l’equip de Picaportes i de la mateixa alcaldessa d’aquest, Lourdes Borrell, es va celebrar el Comitè de Seguiment del projecte el passat 28 de novembre al vespre a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

En aquesta sessió, en la qual hi van assistir  persones d’entitat com les AV de Can Calders i La Salut i de Càritas, es van destacar les conclusions més rellevants d’aquesta tercera i quarta fase del projecte que ha tingut tres objectius principals: la detecció de la vulnerabilitat energètica, de la solitud no desitjada i de la promoció de la participació veïnal.

Pel que fa a la primera missió, segons l’informe de la Coordinadora del projecte de Sant Feliu que es va exposar allí, Ainhoa Lorente, el 3,5% de les llars entrevistades van manifestar tenir problemes d’impagaments en les factures de subministraments energètics o per a mantenir la llar en temperatures adequades – l’Idescat apunta que la mitjana a Catalunya es troba entre el 19,2%. Malgrat aquesta baixa taxa de vulnerabilitat energètica, gràcies al projecte es va aconseguir que 11’7% de les llars entrevistades s’hagués pogut acollir al bo social i un 32,4% rebaixés el seu tram d’aigua per a poder estalviar a la seva factura.

Pel que fa a la solitud no desitjada, les Picaportes van “radiografiar” que un 17% del veïnat entrevistat va manifestar sentir-se sol, del qual un terç aproximadament té més de 60 anys. Davant d’aquestes situacions l’equip de Picaportes està fent el seguiment a 24 llars, amb un acompanyament més exhaustiu a 3 casos d’aïllament sever, i 3casos de suport emocional i escolta activa. També s’ha detectat dos casos de vulnerabilitat econòmica severa els quals van ser derivats als serveis socials.

Davant d’aquesta “radiografia” l’equip de Picaportes ha vehiculat algunes persones afectades per la solitud no volguda als Referents de Benestar Emocional. Concretament veïnes i veïns de més de 60 anys amb símptomes de tristesa, ansietat i estrès han estat derivades a un grup d’empoderament femení de 10 dones d’entre 35 i 60 anys al Referent de Benestar Emocional del CAP Rambla.

L’Informe exposat també detalla que gràcies a iniciatives comunitàries activades a través d’ A-porta s’ha detectat que al voltant de 118 persones voldrien implicar-se al barri des de diferents vessants. També en destaca l’increment de participació del comerç que “quan s’assebenten d’alguna veïna o veí que es podria beneficiar del projecte avisen a les picaportes”, detalla Lorente, molt satisfeta de la incidència en la implicació veïnal gràcies al projecte.

 

 

“”Ens sembla que l’evolució en aquestes 4 fases ha estat molt positiva. Com i la resta d’assistents hi van estar d’acord, és un programa “estupendu” i molt necessària la seva continuïtat. L’haver involucrat el comerç ha estat un gran encert! Moltes felicitats per la feina ben feta” ha destacat en Jaime (Maime) de l’AV de Can Calders.

 

A la devolució dels resultat també hi van assistir el delegat general d’Aigües de Barcelona, Felipe Calderón (Campos), i Toni López* en representació del departament d’Acció cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials.Cal recordar que en aquest barri arriba ja a la IV fase i al municipi va començar al barri de Can Calders l’octubre del 2021. A-porta a Sant Feliu es duu a terme gràcies al Departament de Drets Socials de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que financen el projecte, i la companyia Aigües de Barcelona. També és possible gràcies a l’estreta col·laboració i el suport de l’AVV del barri de Can Calders i la Salut.

A-PORTA

Rambla de Santa Mònica, 10, 3er
08002 Barcelona
932 688 980
serbarri@confavc.cat