A-porta torna a la Zona Nord de Barcelona amb una nova missió: la lluita contra la soledat i l’aïllament

13 jul. 2020Picaportes

Picaporta de la Zona Nord de BCN, en la seva missió de lluita contra la soledat i l’aïllament

El projecte incorpora un protocol de mesures de seguretat sanitàries per la COVID19 per protegir el veïnat i les Picaportes

Barcelona, 13 de juliol de 2020.- El projecte A-porta de la CONFAVC torna a la Zona Nord de Barcelona als barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona amb una nova missió, pal·liar l’aïllament especialment de la gent gran que viu sola, i amb un nou lema: “Contra la soledat, un SOL a casa”. I ho fa amb totes les mesures de seguretat sanitàries possibles degut a la CODIV19, per tal de garantir tant la seguretat de les Picaportes que visiten els 700 habitatges a on es farà l’assessorament, com la seguretat dels veïns i veïnes del barri a qui visiten.

Des del 8 de juliol, 8 Picaportes contractades i formades per a fer el porta a porta (visitar totes les llars a on es desplegarà el projecte) i coordinades per Gladys Tantalean (antiga Picaporta que ha treballat als barris de la Zona Nord des del 2016), visitaran els habitatges que ja tenen identificats com a llars a on hi viu una persona sola per establir les seves necessitats i fer el posterior acompanyament. Aquesta serà la primera del nou projecte a la Zona Nord, que s’estendrà fins a finals de desembre d’enguany. Un cop identificades les necessitats d’aquest col·lectiu, A-porta establirà quins serveis poden oferir a les veïnes i veïns visitats i formarà específicament a les Picaportes per a fer l’acompanyament i assessorament veïnal, si així ho desitgen les persones a qui han visitat.

Noves mesures de seguretat per la COVID19

A part de fer el porta a porta, i degut a la crisi sanitària per la COVID19, es preveu que les Picaportes assessorin el veïnat a zones comunes dels edificis a on hi pugui haver la distància de seguretat necessària entre 1,5 metres i 2 metres; a algunes places del barri i al carrer de davant del portal dels edificis, si hi ha la distància necessària per atendre la gent amb seguretat. També es remetran les entrevistes als espais municipals per poder fer l’assessorament de les Picaportes als veïns i veïnes dels barris a on es desplega el projecte. Una altra de les possibilitats d’assessorar i acompanyar el veïnat serà per videoconferència (amb cita prèvia).

De l’equip de Picaportes que duran a terme aquesta nova missió d’empoderament veïnal, 4 d’elles ja havien participat en el porta a porta al barri durant els 3 anys en què s’ha desenvolupat el projecte amb la missió de reduir la pobresa energètica. Precisament amb aquest objectiu, A-porta ha ajudat a estalviar un total de 500.000 euros anuals als veïns i veïnes del barri a les seves factures de subministraments bàsics, el que suposa una mitjana de 42 euros al mes per família. A les fases anteriors d’A-porta a la Zona Nord, de 2016 a desembre de 2019, hi ha hagut 5.249 llars visitades, arribant a un 76% d’obertura de portes (3.942) i aconseguint entrevistar 2.864 llars.

És d’aquesta entrada i entrevista als habitatges, que les Picaportes han pogut establir a quines llars hi havia persones que vivien soles o possibles casos d’aïllament social. Cosa que ha mostrat la necessitat de continuar a Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona amb altres missions que redueixin la vulnerabilitat dels col·lectius que hi viuen.

Amb aquest nou desplegament, el projecte de la Confederació d’Associacions Veïnals de  Catalunya (CONFAVC) A-porta arriba a la sisena missió a un barri de Catalunya, on les properes setmanes sumarà la setena missió a un barri de Catalunya. Des de 2016, A-porta s’ha desplegat a 6 barris catalans, visitant prop de 8.000 llars i entrevistant més de 4.000 famílies.