Més de 180 assessoraments veïnals en dos mesos del desplegament de l’A-porta a Ca n’Anglada de Terrassa

21 abr. 2022Picaportes

Núria Marín, regidora de l’Ajuntament de Terrassa; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart i el president de la CONFAVC, Jordi Giró, amb les Picaportes del barri de Ca n’Anglada de Terrassa. 

Terrassa, 21 d’abril de 2022.- L’Ajuntament de Terrassa i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) han presentat avui l’equip de 8 Picaportes del projecte social A-porta, que s’està desplegant al barri de Ca n’Anglada. Les i els Picaportes són veïnes i veïns del barri, contractades, formades i coordinades per la CONFAVC que piquen les portes del barri per a informar i millorar la vida del veïnat. A Terrassa són la Naziha, el Jordi, la Kaoutar, la Fatima, la Montserrat, la Maria, la Fatima i la Bouchra. 

El porta a porta a Ca n’Anglada, que va començar el passat 7 de març i s’estendrà fins a finals de juliol, s’està fent a 500 habitatges per tal d’abordar i combatre la pobresa energètica; per detectar, acompanyar i assessorar a persones grans en situació de soledat no volguda i per apropar al veïnat els recursos del territori. 

El desplegament s’està duent a terme a 30 blocs de pisos, dels quals ja s’ha fet el porta a porta a més de 20, on s’ha entrevistat més de 180 veïns i veïnes. Això suposa un important número d’assessoraments del projecte a Ca n’Anglada, tenint en compte que aquestes dades s’han aconseguit en prop de dos mesos de visites a les llars. 

Aquestes dades són les que ha posat en valor l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, durant la presentació de l’equip de Picaportes. A més, Ballart ha subratllat: “A-porta és un projecte, que funcionarà, que ha de cohesionar el barri i la ciutat, que dona eines al veïnat que, per desinformació o per altres qüestions, no coneixen els circuits que han d’utilitzar.” “Per això –ha continuat- es tracta d’estar al seu costat, de dialogar, de veure quins són els problemes que tenen i d’orientar-los per a utilitzar aquests serveis.” L’alcalde de Terrassa ha destacat com “el projecte el fan persones del barri, arrelades i amb empatia i que tenen ganes d’ajudar i recuperar el seu barri.” A més, Ballart ha avançat: “Un cop acabi aquesta fase al juliol, si des de l’Ajuntament veiem que té bons resultats, no tenim cap inconvenient a poder donar continuïtat al projecte a Ca n’Anglada i és un projecte perfectament extrapolable a altres barris de la ciutat.” 

Per part de la CONFAVC, el seu president Jordi Giró ha subratllat com l’aterratge del projecte d’apoderament veïnal A-porta a Ca n’Anglada, que “és el setzè a un barri de Catalunya i l’onzè a un municipi”, permet “un cop més, fer aquesta tasca del porta a porta dels veïns i veïnes al seu propi barri, connectant el seu veïnat amb els recursos municipals del territori.” “El que es important és que puguem millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Ca n’Anglada, sempre de la mà de l’Ajuntament, que està tenint una important implicació en el cas de Terrassa, de l’AV, la FAV Terrassa i les entitats del territori”, ha conclòs. 

La Picaporta i veïna del barri Fatima Homman ha explicat també com està essent la seva experiència en el porta a porta al barri. “Ens estan obrint moltes portes al barri i estem molt felices per això, el fet de ser veïnes del barri i els cartells ens han ajudat molt a tenir aquest èxit i a tenir la confiança del veïnat”, ha subratllat. “Fins i tot -ha destacat- a vegades s’apropen veïns i veïnes d’altres blocs no assignats o que caminen pel carrer que ens demanen el nostre assessorament.” 

L’A-porta a Terrassa es duu a terme gràcies a l‘Ajuntament de Terrassa, que finança el projecte. I també és possible per l’estreta col·laboració i el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes de Ca n’Anglada, la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa i les entitats locals. 

A més, es treballa coordinadament amb l’Oficina municipal d’atenció a la pobresa energètica de l’Ajuntament de Terrassa (OFIMAPE), els Serveis Socials i el Casal de Gent Gran quan es detecten casos urgents o de vulnerabilitat extrema. El projecte també posa a disposició dels veïns i veïnes una aplicació mòbil (APPVEINAL) a través de la qual el veïnat pot conèixer els recursos del barri, demanar cita i posar-se en contacte amb les Picaportes. 

El desplegament a Catalunya: més de 21.000 persones assessorades 

Altres ciutats a on s’ha dut a terme el projecte A-porta són: Viladecans, Sant Feliu de Llobregat, Gavà, Sabadell, Mataró, Santa Coloma de G., Barcelona, Tarragona i Reus. En total, es calcula que les Picaportes han picat a la porta de més de 14.300 llars (14.322) de tot Catalunya, els han obert la porta 9.667 persones i els han concedit més de 7.000 entrevistes. L’abast de persones ateses (a llars amb una mitjana de 3 membres en la unitat familiar) és de més de 21.000 persones des que es va començar el projecte el novembre de 2016 a Ciutat Meridiana.