A-porta es desplega al barri de Can Puiggener de Sabadell per detectar casos de vulnerabilitat, acompanyar i assessorar el veïnat

17 jul. 2020Picaportes

Presentació d’A-porta a Can Puiggener de Sabadell, amb l’Ajuntament, la FAVS, l’AV, la CONFAVC, iesmed i les entitats del barri.

És el sisè barri de Catalunya on aterra el projecte, que ja ha arribat a unes 8.000 llars amb el porta a porta

Sabadell, 17 de juliol de 2020.- El projecte d’empoderament veïnal ”A-porta, acompanyant porta a porta” de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ja és una realitat al barri de Can Puiggener de Sabadell. A partir del setembre, en què es farà el porta a porta, es desplegarà a 400 habitatges del barri per detectar casos de vulnerabilitat i assessorar el veïnat sobre les ajudes i recursos disponibles sobre habitatge, subministradors energètics per a l’habitatge habitual i per informar sobre bones pràctiques de convivència i de respecte a les persones. Una altra de les missions serà l’assessorament sobre la cura de l’entorn i la comunitat, a més d’informar als veïns i veïnes sobre els recursos del barri. Es desenvoluparà gràcies a la CONFAVC, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) i l’AV de Can Puiggener i comptarà amb el suport de l’Ajuntament sabadellenc, que aporta 40.635 euros al projecte en forma de subvenció a la FAVS.

Un grup de vuit persones referents i conegudes al barri, de diferents orígens i ètnies, estaran contractades, formades i coordinades per la CONFAVC. Els anomenats “Picaportes”, visitaran les llars del barri quatre mesos per apropar els serveis al veïnat, diagnosticar i prevenir problemàtiques específiques. Durant la seva visita també donaran informació, suport, consells, recursos i eines sobre aquells aspectes que poden millorar la qualitat de vida del seus veïns i veïnes: vulnerabilitat energètica, salut, accés a drets socials, situacions de soledat de gent gran, aïllament social, recerca de feina, gestió de residus, etc.

El lema de la missió és “Habitar, conviure, viure” i busca millorar la qualitat de vida del veïnat mitjançant el projecte A-porta, que els darrers mesos ha hagut de replantejar la intervenció tenint en compte la nova realitat sanitària, econòmica i social. A part de la intervenció entorn a aquests 3 eixos, el desplegament a Can Puiggener inclourà un apartat de recollida d’informació (enquesta qüestionari), una sèrie d’informacions pràctiques i recomanacions i un apartat final de participació ciutadana.

L’aterratge al barri de Sabadell és el sisè del projecte A-porta a un barri de Catalunya, des que va començar a Ciutat Meridiana el 2016. Des de llavors, el projecte d’acompanyament porta a porta s’ha desplegat a Barcelona, Tarragona, Reus i Santa Coloma de Gramenet, arribant a gairebé 8.000 llars i entrevistant unes 4.000 famílies per assessorar-les sobre pobresa energètica, acompanyament a persones soles (sobretot gent gran), recursos d’ocupació i altres.

Les 8 Picaportes de Can Puiggener se sumen a les 51 que fins ara ha tingut A-porta, arribant a una seixantena des de l’inici del projecte. Són persones en atur, amb feines precàries o temporals, que es contractaran per 2o hores mensuals.

Presentació del projecte a Sabadell

Aquest matí, a la plaça del Primer de Maig del barri de Can Puiggener han presentat el projecte la 2a tinenta d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell; la regidora del Districte 2, Laura Reyes; el president de la FAVS (Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell), Manuel Navas; el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró i el president de l’Associació de Veïns de Can Puiggener, Teodoro Montero.

La 2a tinenta d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Morell ha destacat: “Can Puiggener forma part de la ciutat i en conseqüència aquest projecte és de ciutat. Estic convençuda de què A-porta tindrà èxit, sabem que ha funcionat en altres barris de Catalunya, i, per tant, comencem per Can Puiggener, però el portarem a més barris de la ciutat.” “El fet que els Picaportes siguin del mateix barri, que sigui representatiu dels perfils que hi ha, és molt positiu perquè és un veí/veïna ajudant els propis veïns”, ha afegit. I ha anunciat: “Tècnicament és un projecte viable i políticament apostem per ell i per començar a Can Puiggener, si la primera fase és un èxit farem una segona fase a 500 habitatges més del barri i després podrem exportar-lo a altres barris de la ciutat.”

El president de la FAVS (Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell), Manuel Navas  ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest projecte, i ha subratllat: “És important tenir en compte que s’inicia el programa a Sabadell a un barri especialment problemàtic. No és que no s’hagin fet coses al barri, perquè se n’han fet, ni que no s’hagin invertit recursos al barri, però s’han fet malament. Prova d’això és que el barri té unes deficiències importants, en comportaments, en la manca de cohesió social, en la falta d’integració, etc. A-porta serà un mecanisme més per a intentar millorar les condicions del barri, és un instrument nou, no serà una vareta màgica, però pot ajudar a fer entendre la gent que és possible canviar les coses des del mateix barri, des dels veïns i veïnes. Serà un bon projecte pel barri i pel moviment associatiu.” Sobre les persones que faran de Les Picaportes, Navas ha anunciat que seran contractades per la FAVS i formades per la CONFAVC: “Volem que acabin integrant-se a llarg termini al moviment associatiu del que és el barri, el que farà que sigui un barri més cohesionat.”

Per la seva part, el president de la CONFAVC Jordi Giró s’ha mostrat molt agraït per l’aterratge del projecte a Sabadell i ha valorat la futura dedicació de les 8 Picaportes que faran el porta a porta al barri. “Les Picaportes són l’ànima del projecte, són els veïns i veïnes i són un important factor d’incorporació de la gent a la vida associativa del barri”. “L’èxit del programa és anar casa per casa i que ho facin els mateixos veïns i veïnes del barri és primordial.” “A-porta és un projecte molt il·lusionant”-ha subratllat- “dona força i emociona molt, i a més és una ànima molt important entre ajuntaments, entitats, AV, Picaportes i coordinadors del projecte.” També ha destacat com d’important és que l’Ajuntament “estigui implicat per facilitar-nos que arribem a tothom.”

El president de l’Associació de Veïns de Can Puiggener, Teodoro Montero, ha recordat que “el projecte A porta va néixer quan hi havia l’anterior Ajuntament i ens el va oferir la CONFAVC”. “Vam presentar el projecte a l’anterior govern municipal i per sorpresa per a nosaltres, ens el van denegar. Van al·legar que tenien un projecte millor per al barri. De millor, res. El que no volien era res pel barri”. Montero ha assegurat: “Després de les eleccions vam presentar el projecte al nou Ajuntament que l’ha assumit. Nosaltres el que volem és arribar a la gent incívica, siguin d’on siguin i que puguem viure bé i en harmonia al barri”.

Amb aproximadament 6.800 habitants, el barri de Can Puiggener situat al districte 2 de la ciutat i creat a finals dels anys 40, va ser molt castigat per la crisi econòmica iniciada l’any 2007, la qual va agreujar la situació ja malmesa dels seus habitants, augmentant l’índex de risc de pobresa amb totes les seves conseqüències.  

A-porta està inspirat en el projecte de l’associació francesa sense ànim de lucre Voisin Malin. Ha estat premiat com a millor projecte social d’Espanya el 2018 “la Caixa” a la Innovació i la Transformació Social i ha guanyat la 2a edició del premi “Desafio RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red de Ciudades Interculturales (RECI), de la qual Sabadell en forma part.

La gestió l’ha encarregat l’Ajuntament sabadellenc a la CONFAVC i a la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha assessorat entorn la viabilitat del projecte a Catalunya des que va començar el 2016.

Noves mesures de seguretat per la COVID19

Com ja està passant a altres barris on s’està desplegant el projecte, A-porta ha adoptat noves mesures sanitàries de seguretat per la crisi de la COVID. Entre les mesures hi ha les més comunes: distància física de seguretat d’un mínim d’1,5 metres, protecció facial i visera transparent amb pantalla més mascareta quirúrgica o de tela i ús de gel hidroalcohòlic.

L’entrada als habitatges serà molt excepcional degut a la situació sanitària per la COVID19, i només si el cas ho requereix. Per això, l’atenció es farà des de la porta dels habitatges mantenint sempre la distància mínima de seguretat d’un metre i mig.

A part de fer el porta a porta, es preveu que les Picaportes assessorin el veïnat a zones comunes dels edificis a on hi pugui haver la distància de seguretat necessària entre 1,5 metres i 2 metres; a algunes places del barri i al carrer de davant del portal dels edificis, si hi ha la distància necessària per atendre la gent amb seguretat. També es remetran les entrevistes als espais municipals per poder fer l’assessorament de les Picaportes als veïns i veïnes dels barris a on es desplega el projecte. Una altra de les possibilitats d’assessorar i acompanyar el veïnat serà per videoconferència (amb cita prèvia).

Dades actuals d’A-porta a Catalunya

A data d’avui es calcula que els Picaportes han picat a la porta de gairebé 8.000 llars de tot Catalunya (7.735), aconseguint que obrissin la porta prop de 5.800 habitatges en total i entrevistant a unes 4.000 famílies, el que suma un total d’11.796 persones ateses.