A-porta es desplega al barri de Can Mariner de Santa Coloma de Gramenet per lluitar contra la pobresa energètica

29 gen. 2020Acte

Les veïnes Picaportes del barri de Can Mariner, juntament amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el president de la CONFAVC, Jordi Giró i la directora de clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre.

És el quart barri de Catalunya on aterra A-porta, que ja ha arribat a gairebé 8.000 llars catalanes amb el porta a porta

Santa Coloma de Gramenet, 29 de gener de 2020.- El projecte d’empoderament veïnal A-porta, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), es desplegarà durant aquest 2020 a 1.000 habitatges del barri de Can Mariner de Santa Coloma de Gramenet per lluitar contra la pobresa energètica.

Des del passat 23 de gener, un equip de 8 Picaportes -veïnes del mateix barri que assessoren i aconsellen el seu veïnat visitant totes i cadascuna de les llars del barri- estan picant el miler d’habitatges al voltant del centre cívic de Can Mariner per tal de donar consells i recursos per a reduir-hi la vulnerabilitat energètica. La primera picada de porta al barri, per part de la Picaporta Núria, es va fer ara fa uns dies al número 28 del carrer Milà i Fontanals

Les Picaportes també assessoren sobre com rebaixar les factures de subministraments bàsics i com adequar les llars al fred o a la calor amb arranjaments de baix cost. A altres barris a on s’ha desplegat A-porta, com Ciutat Meridiana, s’ha aconseguit rebaixar una mitjana de 40 euros mensuals les factures de subministraments bàsics a les llars que han rebut assessorament. Si és necessari, les Picaportes de Can Mariner també faran acompanyament a serveis socials a aquelles llars més necessitades i fins i tot podran derivar casos a l’oficina d’assessorament energètic.

Aquest dimecres 29 de gener al Centre Cívic Can Mariner, l’alcaldessa, Núria Parlon, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, i la directora de clients d’Aigües de Barcelona, Núria Latorre, han presentat el projecte d’empoderament veïnal. A més, les 8 Picaportes (més una de suplència) del projecte també han estat presents a la presentació.

L’alcaldessa Núria Parlon ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest projecte, i ha subratllat que l’Ajuntament d’aquesta ciutat té entre les seves prioritats garantir la cohesió social de la població, que és també un dels objectius d’A-porta. “Aquest projecte –ha dit l’alcaldessa de Santa Coloma-, és una eina més que posem a l’abast per  lluitar contra la vulnerabilitat i la pobresa energètica a la ciutat. Es desenvoluparà inicialment al barri de Can Mariner, perquè en aquesta zona hi ha un índex alt d’envelliment de la població, el 105,4 %, i un número de llars unipersonals per sobre de la mitjana, el 26,2 %. Hi ha moltes persones que viuen soles, que són grans i majoritàriament dones, a les que aquest projecte que encetem els hi permetrà crear nous vincles de relació, conèixer recursos d’utilitat i al temps estalviar en els seus subministraments”.

Per la seva part, el president de la CONFAVC Jordi Giró s’ha mostrat molt agraït per l’aterratge del projecte a Santa Coloma i ha valorat la futura dedicació de les 9 Picaportes que faran el porta a porta al barri. “A-porta és un projecte que t’enamora”-ha subratllat- “dona força i emociona molt, i a més és una ànima molt important entre ajuntaments, entitats, AV, Picaportes i coordinadors del projecte.”

Santa Coloma de Gramenet és la quarta ciutat catalana que acull l’”A-porta, acompanyant porta a porta”, que s’ha desplegat també a barris de Barcelona, Tarragona i Reus, i que el 2020 es preveu també comenci a dos barris més de dues noves ciutats. El seu objectiu és fer acompanyament i assessorar veïnes i veïns de barris sobre diferents problemàtiques, com la vulnerabilitat energètica, la desocupació, la recollida selectiva, la manca de recursos, etc. 

El desplegament a Santa Coloma es dur a terme gràcies a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’empresa Aigües de Barcelona (AGBAR) i l’Obra Social “la Caixa”, que financen el projecte. La gestió l’ha encarregat l’Ajuntament gramenenc a la CONFAVC i a la societat cooperativa iesMed, SCEL (Innovació i Economia Social en la Mediterrània Societat Cooperativa Europea Limitada), que ha assessorat entorn la viabilitat del projecte a Catalunya des que va començar el 2016 al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona.

Dades actuals d’A-porta a Catalunya

Actualment es calcula que els Picaportes han picat a la porta de gairebé 8.000 llars de tot Catalunya (7.954), aconseguint que obrissin la porta prop de 5.800 llars en total i entrevistant a unes 4.020 famílies. 

El president de la CONFAVC també ha anunciat les dades més recents del projecte en alguns dels barris d’intervenció: “A la Zona Nord de Barcelona (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) en què hem estat 3 anys en una intervenció a més de 5.200 llars –ha subratllat- hem aconseguit obrir el 80% de les portes i entrevistar a més del 60% de les famílies.” “Precisament en aquest barri d’intervenció de BCN hem ajudat a estalviar un total de 750.000 euros a les factures de subministraments bàsics dels veïns i veïnes, amb una mitjana d’estalvi de 40 euros al mes per família”, ha destacat Jordi Giró. Igualment, a Zona Nord de BCN s’ha detectat que entre un 15 i un 20% de les llars són vulnerables, segons l’índex Eurostat de la UE.

Les 9 dones Picaportes de Can Mariner

L’equip de Picaportes està integrat per 8 dones del barri (més una de suplència), algunes de famílies monoparentals, amb perfils similars als dels habitants de Can Mariner, caracteritzat per la seva multiculturalitat. Les Picaportes representen el perfil del barri a on treballaran els propers mesos, sumant 6 nacionalitats diferents. Aquest és un dels valors d’A-porta, que recentment ha guanyat el premi “Desafío RECI 2018-19 Diversity Advantage” de la Red Europea de Ciudades Interculturales (RECI), impulsada pel Consell d’Europa, un reconeixement a pràctiques i iniciatives socials que han demostrat aprofitar millor l’avantatge i els aspectes positius de la diversitat.